HJA16/3 | Hertog Jan

HJA 16-3 Craft beer visuals (Black bottle)_02

“De HJA15/1 is het derde bier (9,7%) in de reeks Hertog Jan Ongekend, drie uiterst bijzondere bierervaringen die elk heel gelimiteerd verkrijgbaar zijn. Wat er in de kruik zit lees je in op het bijgeleverde bierviltje, nadat je het geproefd hebt. De naam HJA16/3 maakt duidelijk dat het een heel gelimiteerd bier is. De A staat voor Arcen, 16 voor het jaar en /3 voor de derde in de reeks Hertog Jan Ongekend.” (hertogjan.nl)


HEB JE DIT BIER NOG NIET GEPROEFD? EERST PROEVEN, DAN PAS LEZEN. SPOILERS!

Ik vind dit zo’n mooie serie. Ontzettend prijzig, maar ontzettend mysterieus en uniek. Het bier zit in een stenen zware kruik. Er word niks over dit bier prijsgegeven, alleen op een bijgeleverd bierviltje staat wat informatie. Bitterheid en alcoholpercentage onder andere. De achterkant van het bierviltje mag je pas lezen na het proeven, daar staat wat voor type bier het is etc.
Het duurde even voordat de hele serie, 3 bieren, compleet was. De derde, dit bier, liet even op zich wachten. Eigenlijk zouden alle drie de bieren in 2015 uitkomen maar de brouwers hebben uiteindelijk besloten dat er meer tijd moest zitten tussen het uitkomen v.d. bieren. Nou zou je denken.. waarom begint ze niet met bier nummer 1 in de serie? Nou dat omdat mij getipt werd (door Baspitality) om dit bier als eerst te drinken. Waarom? Dat snap je als je hem drinkt.

Hoe vind ik hem?

Wanneer ik het bier inschenk heb ik meteen de associatie met pils. Het bier heeft precies die kleur, de helderheid en de schuimkraag houd niet lang stand. Echter merk je meteen aan de tegemoetkomende geur en de structuur van het bier dat je (natuurlijk!) niet met pils te maken hebt.
Qua structuur is het bier stroperig, het blijft aan het glas plakken. Het bevat haast geen koolzuur maar dat geeft niet omdat de body van het bier überhaupt wat dik, vol en stroperig is.
In smaak is het bier behoorlijk zoet en zacht. Banaan en honing proef ik. Het lijkt haast op een (erg) sterke blonde of zelfs witte port. Het bier is haast niet bitter, de zoetheid overheerst echt. De alcohol proef je niet, maar merk je wel meteen na het nemen van een slok. Het bier verwarmd je meteen.
Ik denk dat niet iedereen dit bier kan waarderen, omdat het wat aan de zoete kant is. Ik vind dit echter wel lekker, omdat ik witte port ook erg kan waarderen en ik dit bier daar op vind lijken. Echter heeft het natuurlijk die typische biersmaak.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.