Orval | Abdij Notre-Dame d’orval

“Naargelang van de leeftijd van het bier in de fles, zal de smaakervaring verschillen. Zeer jong bier wordt gekenmerkt door een bouquet van verse hop, met een fruitige noot en een uitgesproken bitterheid in de smaak, een lichte sluier en een minder vaste schuimkraag dan bier dat zes maanden oud is. Dit heeft dan weer een bouquet dat bestaat uit een mengeling van gistgeuren en overjarige hop. De bitterheid is meer verspreid en de smaak evolueerde naar een lichte zurige toets, met snuifjes gist en karamel.
De brouwerij geeft de consument alle nodige informatie, rechtstreeks op het etiket, over de bottelingsdatum en de houdbaarheidsdatum. Elke consument weet dus precies hoe oud het bier van Orval in kwestie is en of hij het snel of minder snel moet opdrinken, naargelang zijn voorkeur voor jong bier, een bier dat enkele maanden of enkele jaren oud is.” (orval.be)


Op het etiket staat een forel met een gouden ring in de bek. Het etiket is de illustratie van de legende over de stichting van de abdij van Orval. Gravin Mathilde van Toscane, weduwe van de hertog van Neder-Lotharingen, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit “Dit is echt een gouden dal!” (Orval, “val d’or” betekent “gouden dal”) en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten. (wikipedia.nl)

Mijn Orval (6,2%) was van 06/2015 dus negen maanden oud. In principe zou het bier dus zurig en bitter moeten smaken omdat het al wat ouder is. Ben benieuwd.

Zicht & Geur

Het eerste wat mij opvalt is de schuimkraag van het bier. Het is heel mooi dik schuim wat bijna op het schuim lijkt wat je ook op een woeste zee vind. Het koolzuur is mooi aanwezig en borrelt naar het oppervlak. In de geur is het bier best sterk, wel moeilijk te omschrijven. Het is zoetig en kruidig.

Smaak

Qua mondgevoel is het bier niet super vol, maar op zich vol genoeg. Het schuim is best scherp in je mond, heel bitter. De smaak van het bier zelf is ook bitter maar niet té. Naast deze bitterheid is er een lichte fruitigheid aanwezig en in de nasmaak is het bier zuur en droog. Het bier is licht, drinkt goed weg en verwarmd zelfs een beetje.

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.