Maallust 1818 | Bierbrouwerij maallust

Op mijn verjaardag dronk ik deze quadrupel (10%) van Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen voor het eerst. Echter maakte ik toen maar een korte proefnotitie terwijl dit bier echt een blogpost waard is. Vandaar dat ik hem gister nog eens dronk, want hij is gewoon lekker.

“De 1818 is vernoemd naar het oprichtingsjaar van de Maatschappij van Weldadigheid. Het is een vol en krachtig bier dat eens per jaar gebrouwen wordt en in gelimiteerde oplage beschikbaar is.” (biernet.nl)

 

 


Al die tijd stond de 1818 te wachten in het MaalIMG_20160313_083411lust kratje wat ik kocht tijdens mijn bezoek aan de brouwerij zelf in Maart. Leuk om op die manier ook bieren te bewaren in mijn kelder.

Wat zie ik en wat ruik ik?

Het bier is mooi donker van kleur, bijna koffie zwart. In de geur is het bier redelijk ‘rauw’ en heftig. Ik ruik droge (wat muffe) koffie en chocolade.

Wat proef ik en wat vind ik?

De smaak van het bier is minder ‘rauw’ als de geur.  Ik proef ook hier weer een koffie smaak maar dan meer neigend naar de mokka (taart) smaak. Zoet en haast niet bitter. Alleen in de nasmaak is het bier licht bitter. Hierin komt de, wat droge, smaak van koffie weer terug. Qua mondgevoel is het bier mooi vol en romig.

Dit is een krachtige quadrupel met twee kanten. Enerzijds de wat rauwere koffie en chocolade tonen en anderzijds de zoete tonen. Dit maakt het tot een toegankelijke quadrupel. Mooi krachtig, vol en toch mild. Voor sommigen misschien te zoet en te mild, maar ik kan dit wel waarderen. Ook de wat rauwere quadrupel bieren zijn bij mij favoriet maar deze toch ook echt zeker. Pas wel op want het bier heeft een alcoholpercentage van 10% maar dit merk je niet echt tijdens het drinken. Drink hem dus niet te snel.

 

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.