Duvel tripel hop tasting box – en?

IMG_2026

[NIET LEZEN VOORDAT JE ZE ALLEMAAL GEPROEFD HEBT, SPOILERS AHEAD! ]

13 april kocht ik de duvel tripel hop tasting box. Deze box bevat alle jaargangen van de tripel hop serie die duvel creëerde de afgelopen jaren.

Sinds 2007 zijn de brouwers van Duvel inventief aan de slag gegaan om telkens met een derde hopsoort Duvel wat extra punch en extra bitterheid te schenken. (bier-paradijs.be) Elk jaar wordt er vol verwachting uitgekeken naar een nieuwe Duvel Tripel Hop. Want waar hopsoorten Saaz Saaz en Styrian Golding de basis vormen voor de welbekende Duvel, bevat Duvel Tripel Hop jaarlijks een derde verrassende hopsoort.” (duvel.com)

Ikzelf had alleen nog maar de ’15 en de ’16 versie van dit bier geproefd. Dus ik was wel erg benieuwd naar de andere versies. Ook vond ik het interessant om de verschillen in de bieren te proeven. Ik zal vandaag met jullie mijn ervaringen over de verschillende bieren delen. Bij alle bieren mijn notitie en mijn eindoordeel natuurlijk. De tripel hop versie die het meest gekozen wordt door het publiek zal uiteindelijk in het vaste assortiment van Duvel verschijnen.

De bieren

Duvel tripel hop #1 – Amarillo [2007 & 2010]
Gele kleur. Mooi vol duvel schuim. Goed bitter maar tegelijkertijd ook fruitig en kruidig. Ook in de geur komt het kruidige en tropische fruit weer terug. Het bier is niet heel vol maar dat hoeft ook niet. Hij is fris en licht zuur.

Duvel tripel hop #2 – Citra [2012]
Deze is iets lichter van kleur als de vorige, of ligt dat aan mij? Bloemig (bloemetjes, geen bloem 😉 ) in geur. Daarnaast tropisch fruit en grapefruit. In de smaak kruidig en ook licht scherp. Ik proef een bittertje van grapefruit en zoet tropisch fruit. Hij is zoet in nasmaak, vooral op het puntje van je tong.

Duvel tripel hop #3 –Sorachi Ace [2013]
In de neus vooral grapefruit. Ook in de smaak komt dit duidelijk terug. Het bier is scherp in smaak, en heeft een citrus/grapefruit bitter. Als hij wat langer uit de koelkast staat wordt hij wat milder en zoeter. Ik vind hem minder lekker als de eerste twee.

Duvel tripel hop #4 – Mosaic [2014]
Dit biertje heeft een erg kruidige maar ook frisse geur. Daarnaast weer de citrus tonen en een zuurtje. In de smaak is dit bier al meteen redelijk bitter en ook droog. Meteen overweldigd het je. Hierna wat zoeter en fruitiger.

Duvel tripel hop #5 – Equinox [2015]
In de geur is dit bier kruidig en dan ruik ik vooral een pepertje. Daarnaast fleurig en fruitig. In de smaak is dit bier meteen goed bitter. Ook hier proef ik de peper, beetje scherp. Daarna is het bier wat zoeter maar alsnog is ook de citrus frisheid duidelijk aanwezig. Toen ik dit biertje de vorige keer dronk rook ik in de geur verse hop/kruiden, nu niet zo.

Duvel tripel hop #6 – HBC 291 [2016]
Dit bier heeft een fruitige, licht zure geur. In de smaak is hij vergeleken met zijn voorgangers totaal niet bitter. Hij is juist vooral fruitig en zoet. Eigenlijk net als de vorige keer dat ik hem proefde. Ook nu proef ik de tonen v.d. HBC 291 hop niet (zwarte peper, rozen en lavendel). Na al die hoppigheid van de andere tripel hop bieren vind ik deze wel lekker, wat zoeter.

Mijn favoriet was duidelijk de Citra voor mij. Hij is bitter maar ook zoetig. Voor mij precies goed in balans. Ik hou niet van teveel bitter, maar te zoet vind ik ook niet lekker. Deze was precies goed. Ik ben benieuwd wat de anderen stemmen en welk bier voortaan vast in het assortiment word opgenomen. Er kan nog tot 1 juni gestemd worden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.