Kriek brut | Liefmans

IMAG3709

Liefmans Cuvée-Brut (6%) is een dieprood tot bruin fruitbier dat slechts eenmaal per jaar gebrouwen wordt. Het bier is een mengeling van oude bieren met nieuw bier (55% Oud Bruin en 45% traditioneel kriekenbier), aangevuld met verse krieken (per hectoliter bier worden 13 kilo krieken verwerkt). Het rijpt 18 maanden tot 3 jaar waarna het wordt versneden. Het resultaat is een mengeling van 15 tot 20 brouwsels. Het bier kan langer dan 10 jaar bewaard worden. (mitra.nl)

Ik hou van kriekbier! Al kan het soms te chemisch en te zoet smaken.. Erg benieuwd hoe deze kriek brut is!


Let op het detail: op de nieuwe verpakking heeft ex-brouwmeester Rosa Merckx een speciale plaats gekregen om haar 46-jarige carrière bij Liefmans te eren. Die ereplaats past perfect binnen de rijke geschiedenis van de brouwerij, die al meer dan 330 jaar beslaat. (liefmans.be)

Wat zie ik en wat ruik ik?

Het bier is donker rood, bijna bruin gekleurd. Het heeft een licht roze schuimkraag die in mijn glas (HJA16/1) snel verdwijnt. In de geur ruik ik de mooie volle zoete maar ook zure geur van kersen. Het nodigt me meteen uit om een slok te nemen.

Wat proef ik en wat vind ik?

In de smaak komen het zoete en zure van de kersen natuurlijk ook meteen terug. Beide smaken zijn goed met elkaar in balans, geen één neemt de overhand. Het is een krachtig en stevig bier. In vergelijking met een paar andere kriekbieren smaakt dit bier puur. Puur zoals een kersenbier ook moet zijn. Het smaakt naar echte kersen, niet naar chemische aroma’s. Het is wel iets aan de zoete kant, waarschijnlijk door de 2 jaar rijping, maar ik vind het net lekker. Ik dronk hem ook lekker koud, i.v.m. de warme dag van vandaag. Maar dan alsnog komen de geur en smaak goed door. Jum!

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.