Stadsbrouwerij van Kollenburg Den Bosch

Donderdag was ik in Den Bosch, een dagje uit. Natuurlijk ging ik kijken of er een leuke bierwinkel te vinden was of brouwerij.  Zo vond ik de volgende brouwerijen: Brouwerij de Markies, Brouwerij d’n droak, Brouwerij Boegbeeld en stadsbrouwerij van Kollenburg.


IMAG3749Nou volg ik de dames van brouwerij boegbeeld al een tijdje maar zij hebben nog geen proeflokaal, dus hun kutbier (jaja zo heet het) ben ik helaas misgelopen.. Nou was er du wel stadsbrouwerij van Kollenburg, midden in het oude centrum! Daar moest ik even langs.

Stadsbrouwerij

Ooit begon deze hobby in de spoelkeuken van Bar le Duc. Een oud recept (nu Kolleke oude Jan) uit het kadaster maakte het mogelijk om de 2de grootste brouwerij uit ‘s-Hertogenbosch op de kaart te zetten. Het Kolleke oud Jan nam gretig aftrek en als snel kwam de jonge Jan erbij. Bij de overname van het naastgelegen pand werd het verwezenlijk van een heuse brouwerij een feit; de ramen moeten eruit om de koperen ketel naar binnen de krijgen.
Met meer capaciteit groeiden ook meer ideeën en daarvoor kun je op de dag van vandaag niet minder dan 6 bieren van tap proeven uit eigen brouwerij. In het seizoen komt daar nog een Bock, Winterbier en de La Duchesse bij. (cafebarleduc.nl)

Het café heeft een mooie kleine doorgang naar een brouwerij. Een kleine ruimte gevuld met twee grote koperen ketels in het midden. Het is klein maar fijn, alles is er aanwezig om bier te brouwen. Leuk om zo te zien, dat er prima bieren gebrouwen kunnen worden op zo’n kleine ruimte. En dat in een mooi oud stukje Den Bosch midden in het centrum. Ik proefde de volgende twee bieren:

IMAG3746IMAG3747

’t Kolleke jonge jan  [5,5%]

Een licht fruitig, en licht bitter biertje. Mooi romig qua mondgevoel. Wel wat vlak in smaak. Had van mij wat betreft fruitiger en frisser gekund.

Jheronimus Bosch bier [7,0%]

Dit bier is door de brouwerij gebrouwen ter gelegenheid van de tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch.
Dit was een mooi fruitig en fris bier. Ik proefde een vleugje honing, heel lichtjes aanwezig in het bier. Ik vond hem lekkerder als het eerste bier. Deze verfriste en had toch ook genoeg smaak.


Stadsbrouwerij van Kollenburg
Kruisstraat 28, 5211 WZ ‘s-Hertogenbosch
Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.