Cluyn 1476 | Vandenbroek brouwerij

Deze Cluyn 1476 (6,3%) van Brouwerij Vandenbroek kreeg ik van lezer Rob Ypma om eens te proberen, dankjewel! Natuurlijk was ik zeer benieuwd want het is haver bier uit Groningen naar oud recept.


cluyn bier

In de vijftiende eeuw was het Gronings Haverbier of Cluyn het antwoord van de Groninger brouwers op de Hamburger en Bremer bieren die toen al met hop gebrouwen werden, en die destijds flink bezig waren de traditionele gruitbieren in de Stad te verdringen. Dat noodde de lokale brouwers tot aktie: er werd voortaan ook met hop gebrouwen en men kwam tot een bindend recept voor dit bier, wat nog steeds in de Groninger stadsarchieven bewaard wordt. De verhouding is 40% Groninger haver en 60% gerstenmout, waarvan een deel geroosterd is. Het is een singlehop bier met ‘Fuggles’, een van de oudste hoprassen. Wat direct opvalt bij een bier met zoveel haver is het zachte mondgevoel wat het bier ook geliefd maakt bij mensen die doorgaans geen echte bierdrinkers zijn.” (brouwerijvandenbroek.com)

Wat zie ik en wat ruik ik?

Wat me meteen opvalt is de hoeveelheid koolzuur van dit bier. Als ik het bier inschenk bruist het van de koolzuurbubbels. Als snel vormt er zich een mooie dikke schuimkraag die langzaam wat minder wordt. Qua geur is het bier kruidig en licht zuur. Maar de geur veranderd licht door wat heen en weer walsen, dan komt er een zoetje van karamel naar boven. Het bier heeft een frisse oranje/licht bruine kleur, ik ben benieuwd!

Wat proef ik en wat vind ik?

In smaak is het bier meteen sterk. Hij komt meteen aan doordat hij best droog is in eerste instantie. Na een paar slokken word het bier minder droog en juist fris en licht zurig. Wat ik niet had verwacht bij dit alcoholpercentage is de volheid. Dit bier is heel mooi vol en hij verwarmd zelfs een beetje.

Wat ik fijn vind is dat het een goeie doordrinker is. Dit komt doordat het bier haast niet bitter is. Toegankelijk voor iedereen, complex genoeg voor gevorderde drinkers en makkelijk te drinken voor de beginners. Leuk om eens haver bier te proberen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.