RSRV | Brouwerij Jessenhofke

rsrv

“Café Grendelpoort in Valkenburg had de droom een stevige quadrupel van 10% te serveren als Kerstbier. Brouwerij Jessenhofke heeft deze RSRV gebrouwen en daarna permanent in haar gamma opgenomen. Zij raden aan dit bier minstens een jaar te laten rijpen zodat de volle smaak volledig tot haar recht komt.” (jessenhofke.be)

Ik heb me niet gehouden aan het jaar rijpingstijd… ik kon het niet laten hem toch al te proberen… Wel weet ik na het proeven van dit bier dat ik hem juist nu graag ook wil proeven na een rijpingstijd van een jaar. Ik ben benieuwd hoe hij dan geëvolueerd is in smaak.


Wat zie ik en wat ruik ik?

De RSRV (10%) van Jessenhofke is een donkerbruin/rood bier. Het heeft een kleine schuimkraag en een wat zurige fruitige geur waarin ik rozijntjes maar ook karamel ruik.

Wat proef ik en wat vind ik?

Het bier is mooi vol qua body, niet heel romig maar net ‘dik’ genoeg. Ik proef in eerste instantie een lichte koffiebitter. Daarna komt de karamel uit de geur weer terug. Beide zorgen ervoor dat het bier niet te bitter of zoet wordt. Er is best wat koolzuur aanwezig, maar ik vind het net in proportie. Ondanks dat het bier best zwaar is schemert de alcohol niet door. Wel verlicht hij lichtjes mijn buik. Licht verwarmend dus voor een gure herfstavond.

Na een paar slokken valt mij pas de zurigheid op die toch lichtelijk over de karamel en de koffie smaken heen walst. Deze wat zurige smaak blijft aanwezig tot aan de laatste slok en zorgt ervoor dat ik het biertje toch minder lekker vind als dat ik in het begin dacht.

Het bier vond ik dus wat aan de zurige kant voor een quadrupel. Ik denk dat je daarom het beste het advies aan kan nemen om het bier minstens nog voor een jaar weg te leggen. Dan wordt het bier waarschijnlijk zoeter, intenser, minder zurig en ronder van smaak.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.