American Barley Wine | Brouwerij ’t IJ

“We grepen de winter aan om een bier eens extra goed op smaak te laten komen. De American Barley Wine, onze nieuwste special, rijpte maar liefst zes maanden. Hij zit vol met donkere mout en die komt een half jaar na het brouwen met volle kracht naar voren.” (brouwerijhetij.nl)

Zicht & Geur

De American Barley Wine [8,6%] is een donkerbruin bier met een kleine schuimkraag. In de geur ruik ik als eerste de gebrandheid van koffie, daarnaast komt er ook karamel naar voren. Dit belooft veel goeds!

Smaak

Deze American Barley Wine heeft duidelijk twee karaktereigenschappen gekregen.
Aan de ene kant is er de wat droge gebrandheid van de koffie. Aan de andere kant zorgen de gebruikte hopsoorten ervoor dat het bier ook een fruitig en bitter karakter heeft gekregen. Deze twee karaktereigenschappen zijn samen mooi in balans en niet té aanwezig. Het zorgt ervoor dat het bier soepel blijft en hij op is voor je het door hebt.
Qua mondgevoel is het bier vol in smaak, zelfs licht romig en rond. Heerlijk! In de nasmaak is het bier wat droog en kruidig, en ik proef laurier/drop.

Alle smaaksensaties (en dat zijn er best wat, droog, bitter, fruitig, kruidig en gebrandheid) zijn goed in balans en dat maakt het een mooi bier. Daarnaast is het geen standaard barley wine geworden, dit door de gebruikte hopmix die het bier een twist geeft.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.