L.I.B festival Leiden 2017 | Bierfestival

Afgelopen weekend vond de eerste editie van het L.I.B (leven in de brouwerij) festival plaats en ik was erbij!

Locatie

Het l.i.b festival vond plaats in de stadsgehoorzaal van Leiden. Wat een locatie! De stadsgehoorzaal had twee mooie grote zalen met hoge plafonds, hier werden de biertjes getapt. In de grootse zaal had je uitzicht op de balustrade waar normaal publiek zit tijdens een concert. Daarnaast had je ook mooi zicht op een groot orgel, wat zich ook in de ruimte bevond. Daarnaast was er nog een bijzaal met nog een paar brouwerijen en eettentjes.

De stadsgehoorzaal is midden in het centrum gelokaliseerd wat een erg pluspunt was. Zo konden wij even in de stad voor een bodempje zorgen bij een eettentje en daarna hoefden we nog maar eventjes te lopen naar het festival. En de gehoorzaal lag niet alleen midden in het centrum, maar ook nog eens redelijk dicht bij het station.

Festival

Het l.i.b festival vond twee dagen plaats, zaterdag (25 maart) van 14:00 – 23:00 en zondag (26 maart) van 12:00-20:00. Wij waren er op zondag en dan redelijk in het begin van de festivaldag. De dag begon heel rustig maar gelukkig liep het geleidelijk vol. Echter waren de ruimtes niet te druk, waardoor er genoeg plek overbleef om rustig te staan en de bieren te proeven. Ook het zonnetje liet zich van zijn goede kant zien dus maakten wij gretig gebruik van het (kleine) terras van de gehoorzaal. Zo konden we lekker genieten van onze bieren en tegelijkertijd verlangen naar de broodjes van de black egg (zwarte soort green egg) die ook aanstond bij één van de eettentjes buiten.

Een nadeel van het festival vond ik de spoelpunten, die waren er eigenlijk gewoon niet. Er was één plek met een bak sop, maarja.. dan heb je een glas vol sop.. Ook bij de brouwers was geen mogelijkheid om de bieren even te spoelen, dus werden de nieuwe bieren gewoon geschonken in de vieze glazen. Ik heb misschien één spoelpunt gezien, terwijl het er iets van vier/vijf hadden moeten zijn.

Ook was er een live bandje aanwezig met goeie muziek. Ik denk echter wel dat het misschien leuker was geweest, ook voor het bandje, als ze in de grote zaal hadden gestaan. Nu stond er een DJ met toch (mijn smaak) minder leuke muziek.

Brouwerspraatje

Op het l.i.b festival stonden er een paar brouwers zelf achter de bierstandjes. Daarnaast was het niet ontzettend druk op het festival. Op deze manier was het mogelijk om de brouwers de oren van het hoofd te vragen als je dat wilde.
Ik wilde zelf graag de heren van de Bird Brewery ontmoeten omdat ik al een paar van hun bieren beschreven heb (american brown ale, session pale ale en american amber ale), maar ik had nog nooit in levende lijven gesproken. Daarnaast hebben ze nu alweer allemaal nieuwe bieren die ik graag wilde proeven. Ook de mensen van Brouwerij Pronck uit Leiden heb ik even gesproken maar ook bij andere standjes had ik nog even kunnen babbelen, als ik het niet zo druk had gehad met bierproeven. 😉

Ik vind het echt heel waardevol om met brouwers wat uitgebreider te praten. Je leert wat meer over hun bieren en hun visie. Maar je kan ze ook alles vragen over brouwen of leren proeven.

Bieren

Natuurlijk proefde ik verschillende biertjes op het festival. De proefglazen werden behoorlijk vol geschonken en aan vijf muntjes (á 3 euro) had ik dus genoeg. Ik heb best wat mooie bieren geproefd en ook een paar gedronken die ik al kende. Maar ik dronk ook twee bieren die raar zurig waren en volgens mij gewoon niet getapt hadden moeten worden.. Met mij waren er ook anderen die ook van mening waren dat deze bieren brouwfouten bevatte, raar dat brouwers de bieren dan alsnog delen met het publiek. (Echter noem ik ze niet zo en public, ze weten vast zelf dat ze raar gebrouwen bier tapten)

Kompaan – Bloedbroeder [9,1 %]
Een heerlijk bier, wat ik ook al eens eerder dronk, zie hier. Heeft afgelopen week bij de Barcelona Beer Challenge goud gewonnen, mee eens!

Bird Brewery – Datsmaaktnaar Meerkoet [6,8%]
Een mooie volle en licht gebrande Scotch ale met tonen van koffie en chocolade.

Bird Brewery – Datisandere Koekoek [5,6%]
Een kruidige, licht droge saison. Maar ook lekker verfrissend en fruitig.

Leidsch bier, Pronck, stadsbrouwhuis en Gunst – Keytown collab [8,5%]
Een echt winterbier vind ik. Veel laurier en andere kruiden. Drop, zelfs hoestdrank achtig.

Brouwerij Pronck – Tripel [9%]
Deze tripel dronk ik al eens en daar schreef ik over. Lees het hier.

Oedipus – Polyamorie [5%]
Een combinatie van een zuurtje en mango. Jum! Een lekker fris, echt goed zuur bier met tonen van mango.

2 reacties

  1. Leuk artikel!! En gezellig evenement ?

  2. Wat een gaaf festival! Het lijkt mij erg leuk om ook een keer zo’n festival te bezoeken. Ik ben namelijk een echte bierliefhebber en het ziet er ook nog eens gezellig uit.

    Met vriendelijke groet,

    Felix

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.