Grand Prestige van Hertog Jan & Rode Port

Ik ben gaan ‘vloeken in de kerk’ zoals ik het zelf noem. Beneden in de kelder heb ik een paar bierflessen (Sint Bernardus abt 12, Cuvée van de keizer blauw en Chimay blauw onder andere) weggelegd om over een paar jaar pas weer te openen. Lijkt me heerlijk, op een speciaal moment (ja wanneer dan..?) die fles te kunnen openen en die gerijpte smaken eens te ervaren. Maar goed.. Daar komt wel veel geduld bij kijken. Nou was ik laatst bij de Dutch Beer Challenge voor een klus en daar kreeg ik een manier getipt om eerder al ‘gerijpt’ bier te proeven.


Hertog Jan Grand Prestige en Rode Port

Namelijk.. Hertog Jan Grand Prestige, of een ander donker bier mengen met port! Gerijpt bier van een aantal jaar oud gaat namelijk smaakovereenkomsten hebben met port. Het wordt stroperiger en zoeter. Schijnt, want ik heb het dus nog nooit geproefd) Maar goed op andere plekken galmden weer de woorden ‘dat kan je niet doen met bier hoor!’ Dus ik weerhield me er toch van. Totdat ik het nieuwe boek van Fiona de Lange door zat te lezen (‘Wat je als bierliefhebber moet weten‘) en daar onder het kopje ‘biercocktails’ weer deze combinatie tegenkwam. Daar moest ik toch het fijne van weten en ik probeerde het uit!

De uiteindelijke smaak van de Grand Prestige mix!

Eerst heb ik de grand prestige (10%) van Hertog Jan ingeschonken en daar een goede scheut rode port (19%) doorheen gemengd.
De smaak van het bier werd voor mijn gevoel voller en zoeter dan dat het gewoonlijk zou moeten smaken. De rode fruit smaak van de port proefde ik ook goed naast een best zoete (versterkte) smaak van karamel. Het bier was door de port zijn koolzuur bijna helemaal verloren, dat zorgde ervoor dat ik echt goed op moest letten om niet te snel het bier te drinken. De grand prestige kreeg daarnaast ook een droge nasmaak van de toegevoegde port, echt zo’n rode wijn wrangheid.

Tsja.. Ik vond het nog niet echt een ‘gerijpte bier ervaring’. Waarschijnlijk heb ik te goedkope (supermarkt) port gebruikt of had ik witte of tawny port moeten gebruiken. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden, biermixen.. Ja of nee? En stel je doet dit ook weleens? Welke port gebruik je dan? En welk bier?

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.