Wat je als bierliefhebber moet weten | Bierboek

Het eerste boek wat ik van Fiona las was “Ontdek de smaak van bier”, deze kwam in november 2015 uit. Dit was het tweede boek van Fiona, na bier & spijs (deze heb ik niet in mijn bezit) Nu, voorjaar 2017, is haar derde boek net uit en ik kon het niet laten hem te kopen. Het is een handboek voor elke bierliefhebber, vooral voor de beginners maar er staan toch ook wel wat dingen in voor regelmatige bierdrinkers. 

Om het wat overzichtelijker te maken voor jou als lezer zijn alle 350 vragen ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Van vragen over de verschillende biersoorten en hoe je ze uit elkaar kan houden. Tot aan vragen over bier en eten en het serveren van bier.

Hoofdstukken

In dit boek zijn verschillende hoofdstukken waar ik echt wat aan heb gehad en waar ik weer nieuwe informatie heb opgedaan.
Zo wordt er in dit boek weer even het brouwproces besproken in VAN GLAS TOT GRAAN. De vragen in dit hoofdstukken zetten het brouwproces weer even op een rijtje met al de verschillende opties die je hebt als brouwer en de verschillende stadia. Maar er worden ook vragen beantwoord die je bij je zal dragen als je pas net begint met bierbrouwen.

Ook wordt er een hoofdstuk gewijd aan bier & spijs. In het hoofdstuk BIER EN ETEN wordt heel duidelijk en op een makkelijke manier besproken welke bieren er bij wat voor gerechten passen. Maar dat niet alleen, er wordt ook nog vermeld welk soort bier het beste bij welke gang hoort, welk soort bier bij welk soort vlees past en wat bepaalde nadelen zijn van bepaalde bieren in combinatie met een gerecht.

Wat vind ik er van?

Ik ben weer veel meer te weten gekomen over bier en alles rondom deze geweldige drank. Zo inspireerde het boek mij ook om eens port met een gerstewijn te combineren (hoe dat uitpakte kan je hier lezen) en heb ik ook door dit boek ook zin gekregen om samen met vrienden bieren te proeven en dan ook te combineren met spijzen. We shall see.

Net als het tweede boek van Fiona over het proeven en ontdekken van bier is ook ‘Wat je als bierliefhebber moet weten’ makkelijk en toegankelijk geschreven. Je komt veel te weten, al denk ik dat het voor een echt vergevorderde bierdrinker niet veel nieuwe feiten zijn die er behandeld worden.

Je kan het boek onder andere HIER kopen.

 

2 reacties

  1. Hoi,
    ik merk in de uitgelichte foto ook een fout, bij het verschil tussen geuze en lambiek. Een blend voor een geuze is gewoonlijk samengesteld uit een blend van 3 jaargangen lambiek; 1jaar, 2jaar en 3jaar bij benadering. Dat de jongste lambiek voor de blend vers gebrouwen wort zou zijn klopt niet, een traditionele lambiek brouwer/steker brouwt immers enkel in seizoen(+/- november – april) en heeft dan ook niet altijd vers wort bij de hand. Wel gebruiken sommigen bij de finale blend wat suiker of suikerwater om zeker te zijn dat de hergisting op fles zou starten.
    Leuke blog!
    Groetjes

  2. Ah! Goed gezien! Misschien de auteur Fiona de Lange benaderen en haar die feedback geven?

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.