Davo bieren Deventer

Zeg je Davo dan zeg je Deventer. Er is Uitgeverij Davo en voetbalclub DVV Davo. Maar.. er is natuurlijk ook brouwerij Davo bieren! Voordat de vier mannen achter het huidige Davo hun brouwerij begonnen bestond er al een Davo brouwerij. Deze sloot in 1902, sinds dat moment heeft Deventer geen brouwerij meer gehad..


Totdat Deventenaren en iniatiefnemers Arnoud Pijpker, Marijn Kroon, Frits Lutgerink en Jos Schmitz ervoor zorgden dat Deventer weer een eigen brouwerij kreeg. En net als de brouwerij vroeger, hebben ze deze brouwerij ook Davo genoemd, Davo bieren.

Davo, hoe het begon.

Het eerste bier van Davo was de hoppenblond. Deze werd nog gebrouwen met de brouwfaciliteiten van de Bronckhorster Brewing Company te Rha. Brouwer Arnoud Pijpker was op dat moment brouwer bij Bronckhorster Brewing Company en mocht experimenteren in de ketels van de Bronckhorster brouwerij. Dat was wel even wat anders dan het thuisbrouwen wat hij met zijn vrienden, die hij kende van het werken bij biercafé de Heks, samen deed.

Op een gegeven moment kregen de mannen de kans om 1000 liter hoppenblond te brouwen. En het was uiteindelijk totaal geen moeite om van deze 1000 liter af te komen. Via facebook en andere kanalen ging het bier ‘viral’ en voor ze het wisten was de 1000 liter op. Blijkbaar was hun bier ontzettend geliefd bij het publiek. Na vier jaar huurbrouwen bij verschillende brouwerijen, en het ontwikkelen van het bier surf ale, besloten de mannen dat het tijd werd voor een volgende stap.

Er werd een crowdfunding op poten gezet, en mede door het enthousiasme van veel Deventenaren en investeerders, was het geld zo binnen! Onder de investeerders was ook een familielid van de voormalig brouwer van de oude Davo brouwerij, ook zij droegen de mannen een warm hart toe. Met het opgehaalde geld kon de droom van de mannen worden gerealiseerd, namelijk een eigen brouwerij en proeflokaal.

Davo, op dit moment

Sinds 8 april 2016 is er door de crowdfunding een eigen brouwerij, vlakbij de brug en dicht bij Deventer station. Aan de brouwerij zit een proeflokaal vast waar je de nog recent gebrouwen bieren meteen kan proeven. De flesbieren van Davo worden extern afgevuld aangezien de brouwerij geen eigen afvullijn bezit.

De brouwerij bevindt zich in een oude machine fabriek (wat later ook nog een auto museum is geweest). Het plafond bestaat uit oude houten balken die nog doen herinneren aan de oude fabriek. De ruimte is gezellig ingericht, met biertafels, een vuurtje en een mooie houten bar. Vanuit het proeflokaal heb je een geheel open zicht op de brouwerij, die klein maar fijn is.

Bieren

Alle Davo bieren worden gebrouwen door Arnoud, naar zijn eigen recepten. Qua brouwen haalt Arnoud geen vreemde fratsen uit. Hij wil zijn bieren toegankelijk houden voor iedereen en na één biertje moet je nog zin hebben in een volgende. Daarom zijn de bieren van Davo geen van alle extreem in smaak, gewoon normaal. Geen extra vreemde toevoegingen zoals pepers of iets dergelijks en niet te extreem in bitterheid.

Op dit moment brouwt Davo een aantal bieren waaronder de tripel (die brons kreeg op de Dutch Beer Challenge 2017) de surf ale (pale wheat ale), de weizenbock en een dark (porter).

In het proeflokaal proefde ik meerdere biertjes waaronder de imperial saison. Dit is een saison met Wagging Finger gin uit Deventer en hij is gebrouwen in samenwerking met brouwerij Kompaan. Het bier is fris, droog, kruidig van de jeneverbes en vol van smaak, heerlijk!


Davo bieren
Sluisstraat 6, 7411 EG Deventer
0570 866 431
info@davobieren.nl

2 reacties

  1. Leuk artikel, Ik ga volgende maand naar Davo voor een rondleiding. Heb je het 1250 jubileumbier ook geproefd?

  2. Nee wel heel wat andere bieren maar die nog niet

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.