Klapschaats IJsbeer | De Blauwe IJsbeer

Dit bier was een primeur voor mij. Een bier van een voor mij onbekende brouwerij uit Nieuwpoort.

Willem Barentsz, ontdekker van Spitsbergen en Bereneiland, werd samen met zijn manschappen belaagd door ijsberen tijdens hun verblijf op het Behouden Huys op Nova Zembla. Hierdoor was het Behouden Huys voor Willem Barentsz en zijn manschappen een toevluchtsoord geworden. Onder de proviand bevonden zich enkele vaten bevroren bier. Helaas, het bier was niet te drinken, het was “gantsch crachteloos ende smaekeloos”. Het werd een koude winter voor de bemanning.. en zoals eenieder zijn we bekend met de afloop van dit koude verhaal uit de Nederlandsche geschiedenis. In 1871 werd het Behouden Huys ontdekt, met daarin nog wat vaten bevroren bier. Na een mislukte poging het bier te ontdooien, werd op de achterkant van een ijsberenpels een nieuw recept gekrabbeld. Het brouwen is er nooit van gekomen. In 2012 ontdekte Bierbrouwerij de Blauwe IJsbeer het unieke recept en na intensieve periode van verfijning en compositie ontstond “Weijsbeer”. (brouwerijdeblauweijsbeer.nl)


Ondertussen heeft de brouwerij al verschillende bieren, waarvan deze Klapschaats IJsbeer er één is. Ik probeerde hem uit en kreeg deze tip nog mee van de brouwerij: “Drinkt u te veel of te snel van de Klapschaats IJsbeer, dan zal de naam u vlug duidelijk worden. Zwaar blond op glad ijs.”

Zicht & Geur

De klapschaats IJsbeer [9,5%] is een goudkleurig bier met veel koolzuurbubbels en een kleine schuimkraag. Het bier heeft 9,5% alcohol, dit is ook meteen terug te vinden in de alcoholische zoete geur. De geur doet mij denken aan honing, zoet maar sterk.

Smaak

Ook in de smaak is het bier meteen alcoholisch, daarna brand hij nog licht in je keel in de nasmaak. Ik had hem sowieso al maar voor de helft ingeschonken anders zou ik met dit warme weer zo onder tafel liggen. Daar was ik uiteindelijk überhaupt dus wel blij mee omdat het echt een sterke zware jongen is. Verder heeft het bier een zoet karakter, is vol en rond en drinkt soepel weg.

Best een lekker biertje dus, maar je moet wel van een zoet bier houden. Daarnaast is het bier mij wel iets te alcoholisch, het komt net te veel naar voren.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.