Nijmeegse bierfeesten 2017

Neem het Valkhofpark Nijmegen, heel wat zonneschijn, een lang pinksterweekend en veel mensen en meng dat door elkaar. Het recept voor een fijn bierfestival!
Dit weekend, nog tot vanavond 22:00, vinden de Nijmeegse bierfeesten 2017 weer plaats. Vorig jaar was ik er ook bij en schreef ik er over (hier). Dit jaar bracht ik het festival ook weer een bezoekje.


Het festival

De 2016 editie was het eerste jaar dat dit festival plaats vond in het Valkhofpark te Nijmegen. Alle edities daarvoor telde het festival maar één festivaldag en werd het op het koningsplein gehouden.  Vorig jaar telde het festival al twee dagen en dit jaar is dat zelfs nog uitgebreid met één dag.

Drie dagen genieten dus van 60 brouwers, en de vaak meerdere meegebrachte bieren per brouwerij. Daarnaast was er fijne muziek, genoeg te eten en bovenal.. gratis wc’s! Een grote verbetering ten opzichte van de 2016 editie, volgens mij kostte het vorig jaar namelijk drie euro om de hele dag te kunnen plassen.. Dan liever wat langer in de rij staan voor gratis wc’s hoor.

Wat ik zo leuk vind aan dit festival is het feit dat er veel brouwers zelf achter de taps staan! Zo zag ik onder andere de brouwer van Oldskool en van de Muifelbrouwerij. Ook was Steven Grammage aanwezig van de Bronckhorster Brewing Company, een brouwerij met goede bieren die dicht bij mijn woonplaats gevestigd is dus extra leuk!

Minpuntjes
Nadeel was wel dat er geen overzichtskaartje/plattegrond was waarop de verschillende brouwerijen te vinden waren. (Ik hoorde dat er iets mis was gegaan in de bezorging v.d. plattegronden helaas) Dat zorgde er dus voor dat ik bijvoorbeeld twee rondjes heb gelopen door de drukte voordat ik de stand van Gebrouwen voor Vrouwen vond.
Ook jammer vond ik het feit dat de echte glazen maar in beperkte oplage waren. Toen ik dus aankwam waren die al uitverkocht en moest je het doen met een plastic glas. Glazen drinken toch echt beter. Maar goed, het mocht de pret zeker niet drukken.

De bieren

De meeste bieren waren te krijgen voor één muntje. Voor 17 euro kreeg je een festivalglas (inclusief borg van het glas a twee euro) en vier munten. Ik dronk de volgende bieren:

Gebrouwen door Vrouwen – Gember goud [4,6%]

Ik had een beetje een vooroordeel bij dit bier. Voordat ik het ging drinken dacht ik dat ik een beetje een biertje zou krijgen wat op ginger ale zou lijken. Een zoete drank met een klein beetje gember maar zonder het scherpe van de gember. Nou niks is minder waar hoor! Meteen in de geur ruik je al de gember, echte pure gember. Ook in de smaak is de gember meteen aanwezig. Het is een pure scherpe maar ook zoete smaak van gember die de boventoon voert in dit bier. Het bier zelf heeft dan wel haast geen alcohol maar het is wel een ware smaakexplosie. De gember is sterk, scherp en heftig en je moett er dus wel echt van houden. Het was mij net iets te scherp, zo’n gemberfan ben ik niet. Maar wel ontzettend knap gedaan, want het is echt net alsof je een blokje gember eet.

Oersoep – Wild at Heart [6,5%]

Lekker zuur maar ook zoet bier. O.a met smaken van kersen en karamel. Verfrissend in het zonnetje

Kompaan – Bloedbroeder [9,1%]

Wat een lekker bier is dit toch! Ik schreef er al eerder over, lees dat hier.

 

Ramses & Hommeles – Houtworm [9%]

De houtworm is een barrel-aged bier dat eenmalig is gebrouwen als collaboration brew. Het is een stout gelagerd op burnside (whisky) vaten. Het bier heeft een gebrande en rokerige smaak. Het geeft een behoorlijk droog mondgevoel. En je proeft echt dat het op houten vaten gelegen heeft. Een stevig bier door het gebrande en gerookte karakter, moet je van houden.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.