Ciel Bleu Imperial Stout | Brouwerij ’t IJ

“Een krachtige imperial stout, vol smaak en toch verrassend doordrinkbaar. Donkere mout en Trinitario cacao nibs vormen de basis van dit stevige, diepdonkere bier. De Centennial hop en galanga zorgen voor een aangenaam fris en licht exotisch aroma. We brouwden dit unieke bier in samenwerking met restaurant Ciel Bleu, waar we eerder de populaire Ciel Bleu IPA meebrouwden, en de Chocolatemakers uit Amsterdam Noord, die de speciale cacaobonen leverden.” (brouwerijtij.nl)


Ik had al lange tijd iets bijzonders in de kast staan. Een imperial stout [10,2%] die op dit moment overal uitverkocht is. Ik had er gelukkig nog één staan, en ik kon nu echt niet meer wachten, zo benieuwd was ik. De Ciel Bleu imperial stout werd maar éénmalig gebrouwen voor restaurant Ciel Bleu, net als de Ciel Bleu IPA. Op dit moment gaat hij ook niet meer gebrouwen worden, maar wie weet komt hij ooit nog eens. En het zou natuurlijk zomaar kunnen dat een slijterij hem nog ergens achter verstopt heeft liggen.

Zicht & Geur

Meteen bij het inschenken vormt er zich een dikke schuimkraag op het donkerbruin/rode bier. De lichtbruine kraag is in het begin bijna drie vingers dik en lijkt echt op cappuccino schuim.

De geur van de Ciel Bleu imperial stout is erg complex. Elke keer dat ik het bier ruik ruik ik weer wat anders. Zo kom ik onder andere cacao, chocolade, fruit, kruiden en laurier tegen.

Smaak

Veel van de elementen die ik rook vind ik ook terug in de volle smaak van het bier. In eerste instantie proef ik koffie/pure chocolade. Daarna volgt de smaak van laurier/zoethout (tenminste ik associeer dit met laurier terwijl het ook de galanga zou kunnen zijn). De laurier zorgt ervoor dat het bier lichtjes verwarmd en het geeft het bier een droog en kruidig karakter. Al met al heeft het bier een ander karakter dan ik had verwacht, het is geen standaard stout in dat opzicht. De meeste stout bieren die ik geproefd heb hadden voornamelijk koffie en chocolade tonen en hier heeft de laurier toch echt de overhand.


Andere bieren van Brouwerij ’t IJ: IJndejaars PaasIJ American Barley Wine Struis

Eén reactie

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.