Willy Tonka | Brouwerij de Moersleutel

Brouwerij de Moersleutel uit Heiloo is een echte familiebrouwerij. Aan het roer staan Sjaak en Margreet Zomerdijk samen met hun vieren zonen. Sjaak en Margreet hadden al een brouwerij vriendenbier genaamd. Maar hun liefde voor bierbrouwen sloeg over naar alle vier de zonen, en door deze gezamenlijke liefde is brouwerij Moersleutel ontstaan.
In de keukens van een oud psychiatrisch ziekenhuis in Heiloo worden de Moersleutel bieren gebrouwen. De familie maakt bijzondere bieren die namen hebben als Je moer, Ruwe Olie, Motorolie en Smeerolie.


Ik had al ontzettend veel van deze brouwerij en hun bieren gehoord. Dus het werd eens tijd er twee te proberen. Naast deze Willy Tonka heb ik ook de Ruwe Olie geproefd. Deze komt later nog online.

Deze stout is gebrouwen met kaneel, tonka bonen, en cacao nibs. Ik wist niet wat ik mij moest voorstellen bij Tonka bonen dus ik heb het even opgezocht. “De Tonka boon is een vrucht van een Zuid-Amerikaanse boom genaamd Dipteryx odorata. De geur van deze vrucht heeft iets weg van vanille, amandel, kaneel en kruidnagel. Ze vindt dan ook haar toepassing in parfum en tabak.”

Zicht & Geur

Het donkerbruine bier heeft geen schuimkraag en is licht stroperig.

De Willy Tonka heeft een geur die afwijkt van andere stout bieren. De meeste stout bieren die ik geproefd heb, ruiken voornamelijk naar koffie en chocolade. Dit bier heeft een zoete maar ook licht zure geur. Ik ruik wel koffie maar op de achtergrond ruik ik ook kaneel en vanille, deze geuren komen van de gebruikte Tonka bonen.

Smaak

De koffie komt ook in de smaak terug, met daarbij de smaak van pure chocolade. Daarnaast proef ik laurier. De smaak van koffie is het meest aanwezig. Echter komen de smaken van vanille en kaneel ook af en toe even boven drijven. In de nasmaak proef ik iets wat ik associeer met zoethout.

Het bier heeft een zacht mondgevoel en het is mooi vol. Ik moet zeggen dat ik het wel een apart bier vind zo met de kaneel en vanille. Het is niet helemaal mijn ding, maar ik vind hem wel ontzettend mooi. Alle smaken, die je ook verwacht bij het kopen van dit bier en het lezen van het etiket, zijn namelijk aanwezig.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.