Bronckhorster Brewing Company | Bierfietstocht

Bierliefhebber zijn en graag wat biertjes drinken in de week maar ook sportief in het leven staan/graag bewegen. Hoe combineer je die twee?? Ik vond een manier! Namelijk, in plaats van met de auto, op de fiets naar een brouwerij! Een bierfietstocht! Zo combineer je het buiten zijn en bewegen met het genieten van een biertje.

Deze keer, een mooie tocht naar de Bronckhorster Brewing Company. De startplaats van deze fietstocht is in dit geval Zutphen CS. Echter heb ik ook een alternatief, dit is een route vanaf Arnhem centraal, die ook erg de moeite waard is.


Zutphen – Bronckhorster Brewing Company

Deze route van 48 minuten begint zoals gezegd op station Zutphen. Vanuit het station leidt de route je langs de randen van deze historische en knusse stad (die zeker ook een bezoekje waard is). Bij het verlaten van Zutphen voert de route je verder langs de IJssel. Om zo via de IJssel terecht te komen in het kleine oude stadje Bronckhorst. Het is dan wel een stadje, maar het voelt aan als een dorp, door het handjevol aanwezige huizen en de uitstraling.

Na het stadje Bronckhorst krijg je echt het gevoel dat je fout rijdt en de brouwerij nooit zult vinden. Het is namelijk een route door alleen maar weilanden en langs enkele huizen. Maar zodra je de molen tegenkomt, weet je dat je goed zit. Vervolg deze weg en rij tot aan het gehucht Rha waar de brouwerij gevestigd is.

 

Arnhem CS – Bronckhorster Brewing Company

Een andere mooie route naar de brouwerij is de route vanuit Arnhem. Je zou ook een kortere route kunnen nemen die je dwars door de plaatsjes Velp, Rheden en Dieren leidt, maar dan moet je met het pontje en fiets je langs een auto weg. Daarom vind ik zelf deze route het mooist.

Deze route begint op Arnhem Centraal, via het centrum rijdt je over de brug richting Westervoort. Tot dit punt was de route nog niet echt bijzonder maar na Westervoort wordt hij mooier. Vanuit Westervoort rij je namelijk een heel stuk over de dijk, eerst de ijsseldijk en dan de bandijk. Let op: met goeie tegenwind wordt dit een behoorlijk zware tocht. Goed checken dus van tevoren!

Via de bandijk kom je door het dorpje Lathum en rij je via de Gieseplas naar Giesbeek. Dit gebied is erg populair onder toeristen, je vindt hier dan ook verschillende campings en een grote zwemplas. Na Giesbeek kom je door het oude stadje Doesburg heen, een fijn stadje waar het goed toeven is. Een mooie locatie om even pauze te houden en eventueel wat te eten.

Hierna vervolg je je weg langs het water om dan via Olburgen in Rha terecht te komen. Een mooie tocht, die ook zeer de moeite waard is! Wil je met de trein weer terug? Rij dan na je bezoek aan de brouwerij door naar Dieren (via de pont), Brummen (via de pont) of Zutphen en neem hier de trein.

 

Bronckhorster Brewing Company

De brouwerij bevindt zich in een grote boerenstal met daarbij een mooi terras om te zitten. Vanuit dit terras kan je onder genot van een heerlijk biertje, genieten van de prachtige omgeving. Het proeflokaal is echter maar op beperkte tijden open, bel dus even voor de zekerheid naar de brouwerij.

De Bronckhorster Brewing Company heeft allerlei verschillende bieren. Van licht tot donker. Ik nam een licht biertje, had ik een zwaardere genomen, dan was ik niet meer thuisgekomen 😉 Het bier wat ik proefde was de ‘Hop into Summer’, één van de nieuwe bieren van de nieuwe bierlijn Hop into.. De Hop Into bieren zijn vier seizoensbieren. Een lente, zomer, herfst en winterbier. Maar naast lichte bieren zijn er bij deze brouwerij ook heerlijke zwaardere bieren te vinden zoals de Nightporter, de Hoptimist en de Tripel. Ik zou je dan wel aanraden met de auto (en een BOB) te komen, want de biertjes zijn heerlijk)

Op dit moment is het proeflokaal alleen nog maar in het weekend open. Dit komt omdat Steve Gammage, de brouwer, doordeweeks alle ruimte nodig heeft om de Bronckhorster bieren te brouwen. Dit betekent dat doordeweeks alle tafels en stoelen aan de kant moeten en daarom het proeflokaal niet geopend is. Wel is de brouwerij van plan om een apart proeflokaal aan het gebouw bij te bouwen, met een glazen pui die uitkijkt op de brouwinstallatie. Zo kan het proeflokaal vaker en langer open zijn!


Andere tips in de omgeving

Mooie plekken om ook heen te fietsen in deze omgeving zijn er genoeg, ik noem er een paar, al zijn er nog veel en veel meer! De omgeving Vorden, Wichmond, Baak, Zutphen is heel mooi groen en heerlijk om doorheen te fietsen. Maar ook omgeving Loenen, Eerbeek en Dieren is geweldig.

  • Tussen Wichmond en Vorden ligt Kasteel Hackfort. Een kasteel midden in de bossen en weilanden.
  • In het centrum van het mooie Zutphen vind je op de markt de stadsbrouwerij. Hier kan je verschillende bieren proeven die daar gebrouwen worden.
  • Wil je van de Bronckhorster Brewing Company nog verder fietsen? Neem dan het pontje bij Bronckhorst naar de overkant. Vanuit daar heb je in Dieren en Rheden toegang tot Nationaal Park Veluwezoom. Een geweldig natuurgebied om in te fietsen. (In tegenstelling tot de Hoge Veluwe is dit gebied gratis toegankelijk)
  • Bij Loenen vind je de hoogste waterval van het land.

Ik maakte eerder al eens een mooie fietstocht van Utrecht CS naar brouwerij Duits & Lauret. Benieuwd geworden? Lees hier meer over deze tocht.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.