Paasij | Brouwerij ’t IJ

Ik heb al best wat IJ-biertjes gehad, zoals de IPA, Columbus, Struis en Flink. Laatst kreeg ik een mooi doosje met IJbieren en daar zat dit PaasIJ bij. Leuk! Want die had ik nog niet gehad. En het weer van vandaag was zo heerlijk dat ik nu al zin had in dit PaasIJ. (Hem met Pasen drinken is toch een beetje cliché). Het PaasIJ wordt alleen in het voorjaar gebrouwen en verkrijgbaar van Maart-Mei.


De brouwerij

Brouwerij ’t IJ is in 1983 opgericht door Kaspar Peterson. Vanaf 1985 is Brouwerij ’t IJ gevestigd in het voormalig badhuis Funen, in Amsterdam Oost. Op deze locatie wordt nog altijd gebrouwen en is ook het proeflokaal gevestigd. Na ruim 20 jaar besloot Peterson in 2008 te stoppen als eigenaar van Brouwerij ’t IJ. Patrick Hendrikse en Bart Obertop werden de nieuwe eigenaren van de brouwerij.

Omdat de ruimte in Badhuis Funen niet genoeg bleek om aan de groeiende vraag te voldoen, werd in 2012 besloten een tweede brouwlocatie te bouwen. Hiervoor is een pand betrokken aan het Zeeburgerpad in Amsterdam-Oost, op zo’n 600 meter van de oorspronkelijke brouwerij. Op 11 januari 2013 is er voor het eerst in deze nieuwe brouwerij gebrouwen. Alle flesbieren van Brouwerij ’t IJ komen nu hiervandaan, de tapbieren worden nog altijd naast de molen gebrouwen. In 2015 nam de Belgische brouwerij Duvel Moortgat een belang in ’t IJ.

Het bier

Het PaasIJ is een donkergeel tot amberkleurig bier met een kleine schuimkraag. De geur van het bier is lichtelijk zurig en ook ruik ik kruiden en granen. Het is een frisse fruitige geur, dat voorspeld veel goeds. Qua smaak is het bier heerlijk fris en fruitig, een echt lentebier! De aanwezige koolzuur zorgt voor het frisse karakter. En de fruitige bananensmaak vormt het zoete karakter. Als laatst brengen de lichte kruidigheid en het bittertje van de nasmaak alles goed in balans. Dit zorgt ervoor dat het geheel niet te zoet wordt.

Een fijn toegankelijk lentebiertje. Wel bitter maar niet té. Dit biertje heeft veel smaak, zelfs als het goed gekoeld is, ideaal dus voor op een warme lentedag.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.