Winter Gorilla | Sori Brewing

Deze Estlandse porter (7%) zat laatst tussen een aantal bieren die ik ontving van speciaalbier webshop Hopt.nl

De Winter Gorilla is een Baltic porter, een stijl porter die oorspronkelijk uit de Baltische Staten komt. Deze bieren hebben een hoog alcoholpercentage, en hebben zowel kenmerken van een Britse porter als van een Russian Imperial Stout. Het bijzondere van deze Winter Gorilla is het feit dat hij gelagerd is op houten Cointreau vaten.


Zicht

Het bier is donkerbruin tot bijna pikzwart. Er vormt zich even een kleine licht bruine schuimkraag die daarna ook redelijk snel weer verdwijnt.

Geur

Voordat ik het bier inschenk ruik ik even aan de fles. Hierbij komt een zoete en bittere maar pure chocolade geur naar boven. Uit het glas ruikt het bier totaal anders. Het is een gebrande, kruidige en fruitige geur. De chocolade die ik rook uit het flesje is uit het glas veel minder duidelijk te ruiken.

Smaak

Bij het brouwen van deze porter is rogge gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het bier een mooie body gekregen heeft en lichtelijk romig is. De smaak van koffie en chocolade komt duidelijk naar voren. Het is een gebrande en goed bittere smaak.
Op de achtergrond proef ik lichtjes de citrus/sinaasappel van de Cointreau vaten. In de nasmaak eindigt het bier bitter.

Als het bier wat opwarmt wordt het iets milder in smaak. De gebrand- en bitterheid zwakken dan iets af. Een lekker biertje hoor! Ondanks het redelijk bittere karakter is het bier alsnog soepel en drinkt hij goed door.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.