François Grand Cru | Bierculinair

De François Grand Cru is geen bier-TJE, maar een bier.

Dit bier is het resultaat van een lang gekoesterde droom van maître sommelier François Huysmans en VTM-nieuws journalist Patrick van Gompel. Samen met meesterbrouwer Marc Knops creëerden François en Patrick deze blonde tripel met vier gisten en vier hoppen. Patrick van Gompel wilde voor zijn 65ste nog vijf dingen behalen, waarvan het brouwen van een eigen bier er één was. François zorgde ervoor dat zijn droom werkelijkheid werd. De François Grand Cru, vernoemd naar de sommelier, was geboren.


Weetje: Het bier wordt volgens het champagneproces na gegist. Dit gebeurt door de flesjes tot 4 keer toe te draaien, zodat het hergistingsproces versneld wordt en de opgeloste zuurstof vermindert.

Zicht & Geur

De François Grand Cru is een wazig (ongefilterd) donkergeel bier van 9%. Op het bier vormt zich een mooie witte schuimkraag die tot aan het eind aanwezig blijft, wel in iets mindere mate als in het begin. De ontzettend kleine koolzuurbubbels dwarrelen in rechte banen naar boven. Het bier wordt een grand cru genoemd. Mede daarom is de fles een miniatuurversie van een grote champagnefles. En is het glas wat bij het bier hoort een Frans wijnglas van 47 cl.

Het bier heeft de geur van granen. Daarnaast is het een wat scherpe kruidige geur.

Smaak

Deze François Grand Cru is precies een tripel zoals ik hem erg kan waarderen, vol qua body en zacht van karakter. Meteen aan het begin proef ik de pure volle smaak van honing. Hierna volgt een klein bittertje. De smaak van het bier wordt hierna wat lichter maar blijft lang in je keel hangen. Dit is nou een fijne tripel, toegankelijk voor velen, niet extreem of sterk in smaak maar gewoon lekker en soepel.


In Nederland wordt dit bier verkocht via de webshop van Bierculinair.nl. En in België via expertbeers.com.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.