Gulden Draak Brewmaster | Brouwerij van Steenberge

In 2015 beschreef ik al eens de ‘gewone’ Gulden Draak van Brouwerij van Steenberge. Naast deze normale versie zag ik ook meerdere keren deze gouden versie staan. Toch heb ik hem nooit gekocht, omdat hij meestal alleen in de 75 cl versie te koop was. Tot ik laatst bij de Albert Heijn liep en hem daar in een 33cl flesje zag staan. Die moest dus wel mee!


De Gulden Draak Brewmaster Edition is een speciale versie van de Gulden Draak die gebrouwen werd door brouwmeester Jef Versele. Hij brouwde dit bier ter ere van zijn grootvader Jozef van Steenberge en de 230ste verjaardag van de brouwerij. Zijn groot respect voor de traditie van ambachtelijke speciaal bieren van de inspiratiebron. De Gulden Draak is gebrouwen met de combinatie van moderne technologie met traditioneel ambacht. Het bier is gerijpt op whiskyvaten * en wordt één keer per jaar gebrouwen sinds 2014.

*Over het rijpen op whiskyvaten ontstond een tijd terug verwarring. Het bier zou volgens sommigen niet meer echt gerijpt worden maar gearomatiseerd. Echter staat er nu duidelijk op de flesjes dat het bier wel op whiskyvaten wordt gerijpt. We zullen de brouwer maar gewoon geloven lijkt mij dan.

Zicht & Geur

Het koperkleurige/rode bier (10,5%) heeft een mooie volle witte schuimkraag die snel wegebt. In de geur komt duidelijk naar voren dat het bier op vaten gerijpt is. Naast de geur van rood fruit en karamel is namelijk ook de geur van (nat) hout aanwezig.

Smaak

De Gulden Draak Brewmaster heeft een volle en licht romige body.  Het bier heeft een behoorlijk zoet karakter en is wat plakkerig. De whisky komt wel degelijk terug in het bier maar niet heel heftig of alcoholisch. De smaken van karamel, vanille en kandijsuiker maken het bier ontzettend aantrekkelijk voor een zoetekauw. Daarnaast proef je ook hier weer een beetje het hout waarop het gerijpt is en er zit een kleine kruidigheid die later zich vertoont.

Het bier drinkt door het karakter erg makkelijk weg. Voor je het weet heb je dit soepele bier al op. En dan merk je pas dat het 10% alcohol bevatte..

 

5 reacties

 1. Gisteren de 2017 geproefd en die is wat steviger qua body. Zeker een verbetering, van de slappe hap die 2016 was. Dan had ik toch zeker een voorkeur voor de tripel en quadrupel. (wit en zwart). De 2017 zal ik wat vaker kopen.

 2. Beste,

  navraag bij de brouwerij levert het volgende op: Het klopt dat de Brewmaster tegenwoordig Whisky gearomatiseerd is (niet Barrel Aged). De eerste batches hebben wel houtlagering gehad en deze vermelding staat nog op het etiket. De etiketten worden aangepast en zullen in de toekomst de vermelding hebben “met Whisky aroma”.

  Met vriendelijke groet,

  Madelon Monas

  Medewerker Albert Heijn klantenservice

 3. Hans Stok / NIPPER c.v.

  @ Joren Coolsaet – 5 december 2018 om 22:35
  Dank je Joren !
  Goed om te weten.
  Mijn TN:
  29-12-2018 @ 15.5 DegC
  Nice, light sweetness, but somewhat too much sweetness in the after-taste, bitters from hops and most likely from the very black burnt sugar (caramel). Some vanilla and some whisky taste.
  Also sweetness from the high alcohol, but that is integrated, part of the this extra strong beer’s deal.
  Although the high temp. very good drinkable.
  S=88
  31-12-2018 @ 11 DegC
  Still good, but very sweet now, far too sweet for me.
  S=83
  So conclusion:
  S=86
  M=now-2035, but very sweet by then.

 4. Volgens de Gulden Draak site is de 2018 limited edition wel gerijpt op whiskyvaten!
  https://guldendraak.be/nl/onze-bieren/brewmaster

 5. Ik zie het ja. Nou staat het ook op het flesje. Misschien zijn ze toch weer gaan rijpen ipv infusen. Ik zal het aanpassen.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.