Black Albert | Struise brouwers

Waar de Westmalle tripel de moeder onder de tripels is, is dit toch volgens velen wel de moeder (of nou ja vader..) onder de stout bieren. Ik had hem tot pasgeleden vaak voorbij zien komen op internet, maar ik was hem zelf nooit tegengekomen ergens. Tot ik in Leuven was en hem daar in een bierwinkel zag staan! Die moest ik meenemen om te proberen! Dit mooie bier, de Black Albert, wordt gebrouwen door de Struise Brouwers uit Oostvleteren (België). Laatst kocht ik er weer één bij Slijterij van Pernis, die drink ik niet op maar leg ik weg.


De naam Black Albert (13%) verwijst naar stout (Black) en de Belgische Koning Albert II (Albert). Daarom wordt dit bier ook wel een Royal Stout genoemd. Het bier werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de befaamde bierpub Ebenezer’s Pub (VS) en het wordt gebrouwen en vervaardigd met 100% Belgische ingrediënten.

Zicht & Geur

De Black Albert doet zijn naam eer aan. Het is een pikzwart bier met een dikke lichtbruine schuimkraag met grove bellen. Het schuim heeft grove bellen en blijft even fier overeind om daarin in te zakken tot een dun laagje.

In de geur komen de aroma’s van chocolade, geroosterde koffiebonen en metaal naar boven. Na de ‘handproef’ blijkt dat het metaal alleen in de geur zich manifesteert maar niet in het brouwwater heeft gezeten.

Smaak

In de smaak komen de chocolade en koffie weer terug. De chocolade is niet heel erg bitter, daarom associeer ik het met melkchocolade. De koffie doet me denken aan een goeie espresso, gebrand en sterk. Het bier heeft niet eens een heel erg dikke body, maar is romig en vol genoeg.

Na de koffie en chocoladetonen komen er fruitige tonen van donker fruit naar voren. Daarnaast ook tonen van rozijnen en suiker/butterscotch. Het geeft het bier een fruitig karakter, iets wat ik niet vaak tegenkom bij stout bieren. Meestal zijn stout bieren meer gebrand en zwaarder van karakter. Het maakt ook dat het bier erg makkelijk weg drinkt, ondanks zijn 13%, langzaam drinken dus! Een klein bittertje en een droppige hint blijven achter in de keel.

Lekker bier hoor! Mooi gebalanceerd, en de alcohol is goed gemaskeerd. Wel is hij minder zwaar/minder gebrand dan ik verwachtte. Hij is fruitiger dan sommige andere zware stout bieren. Alsnog vind ik hem heerlijk en heb ik ervan genoten. Ik ben benieuwd wat wegleggen met hem doet.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.