R.I.B.A.C.S. 2016 Glenburgie ’95 | Crooked Spider

Zo een hele mond vol de titel van dit bier! R.I.B.A.C.S. Glenburgie ’95 staat voor Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout gelagerd op een Glenburgie whiskyvat. Het bier wordt rond Kerst en Oud & Nieuw gebrouwen. Na het brouwen wordt het bier 6 maanden gelagerd op houten vaten. Dit is elk jaar weer een ander soort vat. Na het bottelen rijpt het bier nog 5 maanden in de kelders van de Crooked Spider. Dit is trouwens het eerste bier van de Crooked Spider die ik proef.


De Crooked Spider

De Crooked Spider is een kleinschalige brouwerij uit Wassenaar. De brouwerij is opgezet door Niels Beekhuizen. Tijdens zijn studie Process & Food Technology is de interesse in het brouwen van bier uitgegroeid tot een ware passie. Na het winnen van een prijs op het Openbaar Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers is besloten de Crooked Spider bieren commercieel te gaan brouwen, dit gebeurt sinds oktober 2014.

R.I.B.A.C.S.Glenburgie ’95

 

“Diep vanuit de Siberische taiga brengt Grootvadertje Vorst elke winter weer een bijzonder brouwsel mee: de Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stout. Een potig en pikzwart bier dat gutst van de Russische ziel” (tekst etiket)

Dit bier (10,5%) werd tijdens de Beer Awards in Engeland door de kenners tussen een rij van 12 vijf-sterren bieren van internationale afkomst geplaatst.

Zicht & Geur

Zoals verwacht is dit een donkerbruin bijna pikzwart bier. Bij het inschenken knispert de koolzuur die naar het oppervlak komt borrelen. Er vormt zich een mooie dikke schuimkraag. Hij is mooi zacht en fijn van structuur en blijft de gehele tijd overeind. Op de bodem van het bier liggen wat gistvlokken.

De R.I.B.A.C.S.Glenburgie ’95 is meteen ontzettend fruitig bij het inschenken. De geur van rood fruit komt je tegemoet. Daarna volgen de geuren van pure chocolade, koffie en (nat) hout. Ook ruik ik iets van pruim. Het is een frisse, niet te gebrande geur.

Smaak

Qua body is het bier niet echt dik of romig maar dik genoeg. Ik proef eerst koffie en chocolade, dan volgt er de licht scherpe en rokerige smaak van de whisky. Als de whisky wat wegebt komen de droge en bittere smaken van zoethout en laurier naar boven. Het bier heeft zowel een zoete en fruitige kant als een wat drogere en bittere kant. De vele smaken blijven mooi lang aanwezig en zorgen ervoor dat dit een mooi gebalanceerd bier is geworden. Ondanks de lagering op het whisky vat en het alcoholpercentage blijft dit een goed door drinkbaar soepel bier.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.