Vintage bieren proeverij van Fiona de Lange

Eén keer in de maand op vrijdag avond vindt er wel een heel bijzondere bieravond plaats bij Fort Everdingen. Biersommelier Fiona de Lange organiseert dan haar Vintage bieravond. Dit is een avond van 19:00 – 22:00 waarin verschillende mooie oude bieren tevoorschijn worden gehaald om te proeven. Ik was erbij en genoot van de verschillende smaaksensaties die veroudering/oplegging van bieren kan veroorzaken.


Fiona de Lange

Fiona de Lange is één van de eerste vrouwelijke biersommeliers. Naast het behalen van de Nederlandse bieropleiding tot internationaal biersommelier heeft Fiona ook nog meerdere titels behaald. Zo is ze Zytholoog (bierkundige, deze titel behaal je na de bieropleiding in België) maar ook Certified Cicerone (bierprofessor)

Bieravond

Fiona de Lange organiseert deze speciale bieravonden eens per maand. De avonden vinden plaats op het terrein van Fort Everdingen.

Bij dit Fort heeft Brouwerij Duits & Lauret zich gevestigd. De bieren proefden we dan ook in het in het proeflokaal van de brouwerij.

De avond begon met een kijkje in de ruimte waar Fiona al haar oude bieren opgeslagen heeft liggen. Dit was eerst één van de ruimtes van de Nationale Bierbank. De Nationale bierbank was een ‘bank’ waar je je bieren voor een aantal jaar kon laten wegleggen, tot ze mooi gerijpt waren. In verband met drukte rondom andere projecten kon Fiona de bierbank niet verder voortzetten.

Eén ruimte van de oorspronkelijke bierbank in Fort Everdingen gebruikt Fiona nog steeds. Hier heeft ze haar eigen bieren liggen waarvan ze per bieravond er dus een paar uit haalt om te proeven.

De bieravond stond dus voornamelijk in het teken van het proeven van oude bieren. Daarnaast werd er informatie gegeven over het bewaren van bieren en de smaken in bier. De bieren zelf werden vergezeld door bijpassende hapjes.

De bieren

Duits & Lauret – Winterstout

Duits & Lauret Winterstout | Nieuw
Een gebrande bittere chocolade geur. In smaak bitterder en meer gebrand dan de 3 jaar oude versie, en meer koolzuur.

Duits & Lauret Winterstaat | 3 jaar oud
Vergeleken bij de nieuwe winterstout heeft dit bier meer koffietonen naast de chocolade. Het heeft nog een stevige kleine schuimkraag. En een wat muffige licht gerookte geur. Vergeleken met de nieuwe stout heeft dit bier minder koolzuur en is zachter van smaak.

Van deze twee bieren vond ik toch de nieuwe versie het beste. Het oudere bier heeft smaak verloren en mist daardoor wat gebrandheid die ik juist zo lekker vind bij een stout. Ook is de geur van het oudere bier minder lekker, muffig.

Jopen – Johannieter

Jopen Johannieter | Nieuw
De geur van dit bier vind ik minder lekker vergeleken bij de 7 jaar oudere versie. Het doet me denken aan karnemelk, maar dan iets minder zuur. Het bier zelf heeft een mooie zoete smaak. Fiona legde uit dat Jopen bij dit bier gebruik maakt van geroosterde tarwemout. Ruik je dieper, dan ruik je de wat zurige geur. Ruik je minder diep dan ruik je het rokerige van de rookmout.

Jopen Johannieter | 7 jaar oud
Dit bier heeft een wat meer kruidige en aardse geur. Het doet me denken aan aalbes en koffie. Het bier zelf heeft nog best wat koolzuur en mooie koffie tonen. Het bier is licht gebrand.

Bij dit bier kregen we gerookte mozzarella, deze kaas accentueerde de rokerigheid van het nieuwe bier.

Hertog Jan – Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige | Nieuw
Het bier is zowel in geur als smaak zoetig. Ik proef rozijnen en rood fruit. Het bier is wat bitterder nog vergeleken bij de oudere bieren.

Bij dit nieuwe bier kregen we fuet worst en blauwschimmelkaas. Beiden accentueerden de bitterheid van het bier.

Hertog Jan Grand Prestige | 4 jaar oud
Dit bier had een nog zoetere en vollere geur als het nieuwe bier. Ook qua smaken smaakte dit bier sterker. De koolzuur was wel wat afgenomen.

Hertog Jan Grand Prestige| 8 jaar oud
Bij dit nog oudere bier is de geur achteruit gegaan vond ik. De zoete geur van de andere bieren was bij deze wateriger en dun. Ook ruik ik iets wat lijkt op ijzer. Qua smaak is het bier voller en sterker. Het doet me denken aan karamel, krenten, toffee en de zoetheid van wort. De body is mooi vol, mede doordat het bier bijna geen koolzuur meer bevat.
Dit oudste bier is mijn favoriet. De geur is wel minder lekker maar in smaak is dit mijn favoriet. Fiona schonk ons ook nog een klein beetje van de 7 jaar oude Grand Prestige in deze leek heel erg op zijn één jaar oudere voorganger. Ik denk echter niet dat je dit bier nog veel verder moet laten rijpen. De geur nam al af, en ik denk de smaak hierna ook.

Texelse bierbrouwerij – Stormbock

Texels Stormbock | Nieuw
Fruit en karamel in geur. Het bier is mooi vol en stevig. De karamel zorgt voor een zoetje en de geroosterde mouten zorgen voor de volle smaak. De nasmaak van het bier is licht bitter en dropachtig.
Texels Stormbock | 12 jaar oud
Bij het inschenken had dit bier nog best wat druk. Het had een dun laagje schuim en gist vlokjes. De geur van het bier is geëvolueerd naar een port geur. Het is dieper en sterk. Ook in de smaak is het bier zoeter en voller.

De verrassing! Hertog Jan – Tripel

Arcener Stoombierbrouwerij Tripel | 31 jaar oud
Dit was de verrassing van de avond. Fiona had nog een 31 jaar oud tripel bier. Destijds heette Hertog Jan nog de Arcener Stoombierbrouwerij. Deze tripel zat dan ook nog in een kruik met deze naam erop.
Het bier had bij het inschenken nog koolzuur. Een heel klein laagje schuim vormde zich bovenop het bier. In de geur was het bier zurig van druiven en kruidig. Naast het zurige was het bier ook wat muffig, je ruikt toch dat hij oud is. In de smaak was het bier licht droog. Daarnaast ook fruitig en licht zuur. Het deed een beetje denken aan sherry.


De bierproeverij vind 1x per maand plaats op vrijdagavond van 19:00 – 22:00. Locatie: Fort Everdingen, Noodweg 2, 4121 KK, Everdingen.  Voor meer info: fionadelange.nl

 
 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.