Guinness | St James’s Gate Brewery


Guinness.. wauw! Ik heb het vaak zien staan in de winkel maar nooit gekocht. Dit bier is ook jeugdsentiment. Op vakanties in Ierland bestelde mijn vader dit wel eens en dan mocht ik eens nippen. Ik zou echter niet meer weten wat ik er toen, als 13-jarige, van vond. Een lange tijd geleden dus voor mij dat ik dit bier heb geproefd.


St. Patrick’s day

In Ierland wordt St. Patrick’s day officieel drie dagen gevierd van 16 tot en met 18 maart, met zijn hoogtepunt op 17 maart. Dit is de sterfdag van Sint Patricus, de beschermheilige van Ierland die vele kerken stichtte. Met het feest wordt Sint Patricus herdacht. Groen is de kleur die met het festival en het klavertje vier, het nationale symbool, wordt geassocieerd. Deze van oorsprong Ierse feestdag wordt dit jaar ook in Nederland groots gevierd. Op onder andere een festival in Den Haag maar ook in tientallen kleine pubs over het hele land.

https://jfkmagazine.nl

Guinness

Guinness is onlosmakelijk verbonden met St. Patrick’s Day. Tijdens de feestdagen wordt er 13 miljoen pints Guinness gedronken, de Ieren zien Guinness namelijk als belichaming van de feestdag. Het bier brengt, net als Sint Patricus, mensen samen.
Naast het klavertje is ook de harp een nationaal symbool van het land. Op het glas en het blik bier prijkt dan ook trots een gouden harp. Hij is echter in spiegelbeeld want hij mag niet verward worden met het echte nationaal symbool.
Het bekendste bier van de brouwerij, kortweg Guinness genoemd, proefde ik uit blik. Dit is een stoutbier van 4,2% en het wordt nog steeds op dezelfde manier gebrouwen als vroeger.

Zicht & Geur

Het blik Guinness bevat een ‘widget’ wat ervoor zorgt dat het bier bij het inschenken eerst wittig troebel is en dan langzaam optrekt. Wanneer het troebele is opgetrokken heeft het bier een ontzettend stevige schuimkraag van twee vingers dik. De kleur van de stout lijkt zwart te zijn maar als je goed kijkt zie je dat het bier donkerrood is.

De geur van het bier is niet ontzettend sterk maar ik ruik lichtelijk koffie en ook een geur die ik associeer met hooi.

Smaak

Ik moet even wennen aan de smaak van dit bier. Zodra ik een slok neem zorgt de schuimkraag voor hetgeen wat ik ook altijd heb bij het drinken van een cappuccino. Hij is namelijk zo dik dat hij een laagje vormt op mijn bovenlip. Het bier zelf is waterig en licht qua mondgevoel. Niet echt iets wat ik gewend ben van stouts (tenminste ik ben een liefhebber van dikke, romige stoutbieren) Ondanks dat ik wist dat de Guinness zo’n dergelijke body had. In de smaak komt weer de koffie uit de geur terug. Het is een gebrande bittere smaak, die niet heftig is en zelfs wat aan de lichte kant. De schuimkraag blijft gedurende het drinken fier in stand.

Tsja. Leuk eens de Guinness te hebben geproefd, echter is het niet echt mijn cup of tea. Prima maar ook niet meer dan dat. Nou moet ik wel zeggen, de Guinness van de tap is totaal anders. Veel lekkerder van smaak. Ik raadt je dus ook aan hem eerst eens van de tap te proeven.


Disclaimer: Dit bier kreeg ik toegestuurd, ik besloot echter zelf er een stuk over te schrijven en ben er dus niet voor betaald.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.