Proeflokaal Mout Groningen

Voor bierliefhebbers is er genoeg te vinden in Groningen. De stad huist verschillende brouwerijen waaronder Baxbier, Brouwerij Martinus, Pivo brouwers, Brouwerij Groninger en Rockin’ Ludina Brewery. En ook qua cafés is er genoeg te vinden op het gebied van bier. Zo zijn er bijvoorbeeld Belgisch café de Pintelier, café de Koffer en café de Toeter. Maar sinds 2016 heeft Groningen er een bierig pareltje bij! Proeflokaal MOUT.


|| Dit stuk schreef ik voor het BIER magazine editie 38 uitgekomen in Maart 2018 ||


Proeflokaal MOUT

Op een klein stukje lopen vanaf het centraal station vind je Proeflokaal MOUT op het gedempte zuiderdiep. Het proeflokaal bevindt zich in een oud karakteristiek Jugendstil pand. Voordat het proeflokaal er in kwam heeft het pand verschillende bestemmingen gehad. Zo is het een vishandel maar ook jarenlang een snackbar geweest. Eigenaresse Susan Huitenga heeft alles moeten strippen en opnieuw moeten inrichten. De sfeer die het pand van buiten ademt vind je ook binnen. Er is veel gebruik gemaakt van hout, en je vindt er oude details terug zoals glas in loodraampjes. Overal zijn hoekjes gecreëerd om te zitten met in het midden een grote stamtafel. 

Aanbod

Het proeflokaal serveert uitsluitend Nederlandse bieren. Werkzaam als bedrijfsleider bij de Pintelier zag Susan dikwijls een Nederlands biertje voorbijkomen. Toen ze weg ging bij de Pintelier ging ze op onderzoek uit in eigen land, ze schreef over onze biercultuur en kwam zo tot het idee een proeflokaal op te zetten met uitsluitend onze eigen nationale bieren. “De experimenten van Het Uiltje, de spontaniteit van Vandenbroek of de solide smaken van Duits & Lauret; er valt een boel te ontdekken in eigen land.”

Na een succesvolle crowdfundingsactie kon dat idee dan ook eindelijk gerealiseerd worden. Als resultaat opende Proeflokaal MOUT in oktober 2016 voor het eerst haar deuren.

MOUT heeft 10 taps met een wisselend assortiment aan bieren. Op de fles vind je daarnaast nog zo’n 100 bieren. Ongeveer elke bierstijl is vertegenwoordigd, van stout en barrel aged bieren tot aan tripels en blonde bieren. De aanwezige bieren komen uit heel Nederland, zowel uit Utrecht als uit Middelburg of Amsterdam. “Ik heb liever 10 taps en 100 bieren, dan dat ik teveel aanbied. Kwaliteit staat boven kwantiteit.” MOUT heeft geen brouwerijcontract. Susan is dus helemaal vrij in haar keuze welke bieren ze wil serveren. Om de twee weken wisselt dan ook de bierkaart, er komen dan weer nieuwe bieren bij en anderen maken daarvoor plaats.

Het personeel helpt graag bij het maken van een keuze. Zij hebben kennis over de brouwer, de herkomst van het bier en tippen je welk bier qua smaken je het beste kan kiezen.

Sfeer

Proeflokaal MOUT is elke dag om 3 uur geopend. Wij kwamen er, expres lekker vroeg, om 3 uur aan. De muziek stond al aan en het proeflokaal was als vanzelfsprekend nog leeg. Genietend van ons eerste mooie bier, zagen we hoe het proeflokaal zich redelijk snel vulde met mensen. Om half 4 zat het proeflokaal dan ook al bomvol! Vanaf dat moment was het voor ieder die binnenkwam zoeken naar een plekje. Susan Huitenga: “Ja, zo is het al vanaf het begin, het loopt als een tiet!”

Maar ook al is het proeflokaal bommetje vol, Susan probeert toch bij elke tafel even een praatje te maken met haar klanten. Het is prettig om te merken dat iemand echt even de tijd voor je neemt, je helpt met je (bier)keuze en oprecht blij is dat je er bent. Of het nou druk is of niet.

Winkel

Om ervoor te zorgen dat mensen ook thuis kunnen genieten van een mooi Nederlands bier opende MOUT eind 2017 haar eigen bierwinkeltje. In het tochtportaal van het pand staat een kast vol met vooral bijzondere 75cl flessen bier.  Je vindt hier speciale bieren, van sours tot aan limited barrel aged bieren.

Mout is een geweldige aanwinst voor het toch al gezellige centrum van Groningen! Echt de moeite waard om eens te bezoeken!


Meer van deze reportages lezen? Wordt dan lid van het Bier! Magazine en krijg 4x per jaar het Bier! Magazine op je deurmat, vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws.


 

2 reacties

  1. Hoi Amanda, we hebben je bezoek gemist. Mocht je het leuk vinden dan nodigen we je hierbij uit om samen eens onze brouwers en de top van de proefplekken te ervaren. Mijn bier-makker Ernst en ik ontvangen jou en je partner graag om rond te leiden.

  2. Jammer dat ze het van binnen niet een beetje meer in de stijl van het pand hebben aangekleed. Er is genoeg te vinden waar dat makkelijk mee te realiseren is. Kijk maar eens op http://www.maisonartnouveau.nl voor behang etc… Dat had het wat mij betreft ‘af’ gemaakt!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.