Biernotitie boekjes voor het offline beschrijven van bier

Als ik een bier drink, en het bier wil onthouden voor een eventueel stuk op de site, zet ik mijn smaaknotities in de notitie widget van mijn mobiel. Echter vind ik het ook leuk om snel een korte smaaknotitie te delen met volgers. Hiervoor is de app untappd ideaal. Je plaatst er een foto op, je mening over het bier en een rating en deelt het heel gemakkelijk met allerlei andere mensen.

Er zullen echter ook mensen zijn die hun mobiel niet telkens mee wil nemen het café in. Maar hoe noteer je dan een lekker bier, zodat je het niet meer vergeet en nog eens terug kan zoeken? Daar is een biernotitie boekje handig voor. Ik heb twee versies in huis en die vergelijk ik voor je.


Biernotities | Uitgeverij Palmslag

Sinds kort is bij Uitgeverij Palmslag uit Groningen dit notitieboekje verkrijgbaar. Het bevat 25 formulieren waarop je je gedronken bieren kan invullen. Voorin het boekje kan je een overzicht maken, zodat je in één opslag ziet welke bieren je gedronken hebt. Verderop vind je de uitgebreidere formulieren per bier.

Het leuke aan deze formulieren is bijvoorbeeld dat je in kan vullen waar je het gekocht hebt en hoeveel het bier kostte. Als het bier bevalt, kan je dus makkelijk terugvinden waar je het vandaan had. Ook kan je het proefmoment beschrijven. Het handigste hieraan is dat je kan invullen wat je at bij je bier. Zo kan je makkelijk terugvinden welke bier&spijs combinaties lekker waren of welke niet. 

Nadeel is natuurlijk wel dat je met steekwoorden moet werken, er is namelijk niet veel ruimte om alles op te schrijven. Het boekje is dus echt gemaakt om kort het bier te beschrijven.

Naast deze punten kan je ook het uiterlijk, de geur en smaak van het bier invullen en het eindoordeel. Alsnog zijn de keuzes waaruit je kan kiezen bij bijvoorbeeld geur best beperkt maar de hoofdmoot is aanwezig.

Biernotities is leuk als cadeautje of om je mooiste bieren in te beschrijven. Ik moet wel zeggen dat ik denk dat als ik het bijvoorbeeld zou gaan gebruiken dat het boekje dan snel vol staat. Het is echt voor de bierdrinker die af en toe een mooi bier nuttigt.

Biernotities | €4,95 | www.palmslag.nl | ISBN: 9789491773877


33 Bottles of Beer | 33 Books Co

Dit is net zo’n biernotitie boekje als hierboven beschreven maar dan in het Engels. Het heeft een kleiner formaat maar wel meer bierformulieren. In 33 Bottles of Beer vind je, gezien de titel, 33 bierformulieren. Hierop kan je minder invullen dan bij biernotities maar er is wel meer ruimte voor eigen notities. Het leuke aan dit boekje is het smaakwiel. Hierop staan punten als body, alcohol, floral, herbal en sour. Vul je dit smaakwiel in dan zie je in één opslag welke smaken eruit springen. Ook in dit boekje kan je de aankoopprijs invullen en je eindoordeel.

Het geheime feitje aan dit boekje is dat door de inkt wat gebruikt is voor het boekje, een hele kleine hoeveelheid bier is gemengd. Op de achterkant staat van welke brouwerij de gebruikte druppels bier komen. Daarnaast is dit boekje gemaakt van gerecycled materiaal. Ook voor professionals is er een speciale versie van dit notitieboekje, deze is onder andere waterproef.

Op het proefformulier staan ook twee voor mij overbodige punten. Zo kan je het stamwortgehalte (Original Gravity) invullen en de hoeveelheid vaste stoffen na het vergisten (Terminal Gravity). Niet echt nodig om in te vullen als je gewoon een bierdrinker bent, eerder belangrijk voor een brouwer lijkt mij.

Aan de whisky en wijndrinker is ook gedacht trouwens, voor hen is er een soort gelijk boekje. 33 Bottles of Wine en 33 Bottles of Whiskey.

33 Bottles of Beer | €7,99 | O.a hier te koop | ISBN: 0689466289336 


Disclaimer: Het notitieboekje van Uitgeverij Palmslag heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik vond het zelf leuk om er een stuk over te schrijven en ben hier niet voor betaald. Disclaimer

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.