Bierkenner word je zo | Bierboek

Eigenlijk ben ik niet zo’n lezer. Af en toe kan een boek mij boeien, bijvoorbeeld de boeken van Dan Brown. Maar ook bierboeken, daar heb ik er nu negen van, die boeien mij als biernerd wel natuurlijk. Laatst kreeg ik het boek Bierkenner word je zo om te reviewen. En dit boek is zo mooi geïllustreerd en bevat weer wat nieuwe weetjes, dat ik hem zo uitgelezen had.


Ik kreeg dit boek in de week dat ik aan het voorbereiden was voor mijn StiBON niveau 1 examen. En ik moet zeggen, het was leuk om op deze manier de stof nog eens te leren/door te lezen, want in dit boek staat heel veel informatie die je ook moet kennen als je ‘Bierambassadeur’ wil worden (dit is de titel die je behaald na niveau 1)
Het boek is oorspronkelijk geschreven door de Fransman Guirec Aubert. Nu is hij vertaald voor op de Nederlandse markt.

Illustraties

Wat ik al eerder zei, het grootste pluspunt van dit boek zijn de illustraties. Illustraties, het klinkt heel kinderachtig maar zij maken voor mij het lezen toch makkelijker. De illustraties zijn mooie weergaven van de tekst en ze dragen echt wat bij. Het boek is ontzettend kleurrijk en vrolijk geworden door de illustraties.

Bierbrouwen

Zoals in veel bierboeken al naar voren komt behandeld ook dit boek het brouwproces. Essentieel natuurlijk als je het hebt over bier. Waar dit boek anders in is is het feit dat ze ook een stukje thuis brouwen beschrijven. Zo wordt er kort uitgelegd wat brouwbenodigdheden zijn en er worden drie manieren beschreven om thuis te kunnen brouwen. En bij bier brouwen komt natuurlijk ook hop om de hoek kijken. In een ander stukje beschrijft het boek hoe en wanneer je hop kan planten, hoe je het verzorgt en wanneer je het oogst.

Essenties van bier

De vier belangrijkste ingrediënten van bier hebben ook hun eigen pagina’s gekregen in het boek. Twee bladzijdes gaan over de granen, twee anderen over hop en zo ook twee over gist en over water. In het StiBON lesboek worden deze onderwerpen ook allemaal behandeld. Maar voor mensen die wat over bier willen leren, zonder StiBON te hoeven doen, is dit toch behoorlijk essentiële en interessante stof.

Leuke feitjes

‘Bierkenner word je zo’ behandeld ook verschillende feitjes die ik nog niet eerder heb gelezen. Zo worden er drie methoden beschreven over hoe je bier alcoholvrij kan maken. Daarnaast worden er bijvoorbeeld vier onverwachte positieve effecten beschreven van bier. Sommige bestanddelen van bier zoals de hop of de gist hebben namelijk goeie effecten op je lichaam/welzijn.

Bier door de eeuwen heen

Historie kan voor sommigen zware stof zijn. Het fijne aan dit boek is dat de historie van bier verspreid is over het gehele boek. Je komt elke keer twee pagina’s historie tegen en dan gaat het boek weer verder over een ander onderwerp. Ik vond deze afwisseling zelf erg fijn. Vanzelfsprekend begint het boek met het ontstaan van bier, en wordt er aan het eind van het boek de ‘bierrevolutie’ behandeld.

Bier & Spijs

Zoals veel bierboeken geeft dit boek verschillende voorbeelden van bier & spijs combinaties. Dit boek bevatte voor mij weer nieuwe voorbeelden, bijvoorbeeld welke bieren je het beste bij bijvoorbeeld salades en voorgerechten kunt drinken. Ook staan er recepten in van onder andere sabayon met bier, biergelei, bierbrood en biersoep.

‘Bierkenner word je zo’ is een aanrader voor als je meer wilt weten over bier, zijn ingrediënten, het brouwproces en alle andere dingen rondom deze fijne drank. Het boek bevat veel informatie wat ook in andere boeken te binden is maar er staan ook weer nieuwe feitjes in (althans voor mij) Een groot pluspunt van dit boek vond ik de illustraties, ze zorgen ervoor dat het boek soepel leest en je het zo uit hebt.


Guirec Aubert, ISBN: 9789461431851. Onder andere te koop via hier

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.