Gose met abrikoos | Brouwerij de Natte Gijt

Oeps! Dit wordt (pas) mijn eerste bier van Brouwerij de Natte Gijt uit Weert. Maar het is wel meteen een bijzondere. Dit bier is een Gose van 5,3% met abrikoos. Een Gose is een typisch Duits bier en de enige bierstijl waarin zout verwerkt is. Zout? In je bier? Ja! Naast een zoutige smaak hebben de Gose bieren vaak ook een zuurtje. 


Het bier wordt van oudsher gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. Het is lange tijd volledig verdwenen geweest maar het is weer terug aan het komen. Vroeger werd de Gose spontaan vergist, net als Geuze bieren. Nu gebeurt dit niet meer. De brouwers gebruiken nu voor de Gose eigen gist en de zure smaak wordt verkregen door melkzuurgisting. De mout van Gose bestaat, net als die van witbier, grotendeels uit tarwe. Anders dan de gewone Duitse witbieren wordt Gose gekruid, waarmee het een van de weinige Duitse bieren is die niet volgens Reinheitsgebot gebrouwen worden

Zicht & Geur

De Gose met abrikoos is een mistig geel bier met een kleine schuimkraag. In eerste instantie komt vooral de zure geur van citroen naar voren, daarna ruikt het bier wat ziltig. Pas als het bier wat verder opwarmt na een paar slokken ruik ik de abrikoos, het is een pure zoete geur.

Smaak

Bij de eerste slok heb ik het gevoel dat ik zeewater ga drinken. Het geeft een bepaald gevoel op je lippen, wat je vast herkent als je in zee zwemt. Voor mij is het even wennen, het schrikt mij ook een beetje af.
In de smaak is het bier zeker zoutig. Dit zoutige/wat droge mondgevoel heeft net wat meer de overhand dan de abrikoos, al is de abrikoos ook hier weer duidelijk te proeven. Ook hier is het weer een pure smaak, alsof er echt abrikozen sap door het bier zit. Daarnaast komt net als in tarwebier de granen smaak duidelijk naar voren.
De aanwezige koolzuur geeft het bier pit. Het zoutige karakter van het bier werkt nog lang door tot in de nasmaak, het geeft het bier een droge finish.

Ik moet zeggen dat ik echt even moest wennen/inkomen bij dit bier. Het is een vreemde gewaarwording een zout bier. Na meerdere slokken nam dit ‘gekke’ gevoel af en ook de koolzuur nam toen iets af. Het bier werd zachter en ik proefde steeds meer het fruitige van de abrikoos. Je went dan ook langzamerhand aan het zout. Dus wil je eens iets aparts? Probeer dan eens dit bier.

2 reacties

  1. Dank voor je uitgebreide beschrijving!
    Grz De Natte Gijt

  2. Pingback:Bier proeven - Wordpress

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.