Weibok | Klaverke bier

De Weibok is het resultaat van een samenwerking tussen vier Friese brouwerijen. Zij noemen zichzelf Klaverke bier en met zij bedoel ik Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden. De Weibock is hun eerste (gezamenlijke) bier en het is meteen ook een bijzondere!


De Weibok

De Weibok heet namelijk niet zomaar Weibok in plaats van Meibok. Deze Meibok is namelijk gebrouwen met de Wei van geitenmelk. Op verzoek van geitenkaasmakerij de Molkerei uit Sint Annaparochie heeft Klaverke bier dit bier ontwikkeld. Wei is namelijk een restproduct van kaasmaken dus op deze manier kreeg het een nuttige bestemming. Klaverke bier is een jaar bezig geweest met het recept van dit bier, het bleek namelijk nogal moeilijk om met Wei te brouwen aangezien het veel vet bevat. Maar het is gelukt, onderandere door aanschaf van een ontromer, en dit is het resultaat!

Hoe smaakt hij?

De Weibok is een oranjekleurig bier met een stevige fijne schuimkraag. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8%, dit merk je echter niet terug. Zowel in de geur als in de smaak komt de Wei duidelijk naar voren. Tenminste, ik rook en proefde het duidelijk. Anderen die ik het vroeg die konden de Wei er echt niet uithalen. Ik denk dat als je geitenmelk of geitenvlees kent, de geur en de smaak van het bier je dan wel degelijk aan geit doen denken.

Naast het feit dat ik de Wei in de geur en smaak van het bier tegenkwam had het ook nog een andere functie voor het bier. De Wei zorgt ervoor dat het bier wat romig en zacht aanvoelt, je merkt dat er lactose in het bier zit. Het geeft het bier een heel erg fijne body.

Ik denk dat de meningen over dit bier verschillend zullen zijn. Als je bij dit bier, zoals ik, de associatie hebt met geit dan zal het bier je misschien tegenvallen qua smaak. Ik vond de Wei echter een heel interessante smaak aan het bier geven. Lekker? Ja. Apart? Ja toch ook wel. Het is en blijft een geitachtig biertje haha.


Ik dronk dit bier op de verjaardagsborrel van BIERburo. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van BIERburo daagde ze brouwers uit een Nederlands Nieuwe te brouwen. De Nederlands Nieuwe moest een nieuw bier zijn dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt. En de Weibok kwam als winnaar uit de bus! Lees hier meer over de wedstrijd en de andere inzendingen.

 

 

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.