Kriek Boon | Brouwerij Boon

Ik heb al verschillende kersenbieren op. Van de hele zure Cuvée René Oude Kriek tot aan de fruitige maar minder zure Kriek Brut en Kriek Girandin. Ik hou van deze bieren. Fruitig, vaak puur in smaak en heerlijk verfrissend op een warme dag. Dit keer proefde ik de Kriek Boon van Brouwerij Boon.


Zicht & Geur

De Kriek Boon (4%) is een donkerrood bier met een klein maar stevige lichtroze schuimkraag. In de geur komen de kersen je meteen tegemoet. Het is een pure geur van kersen, niet chemisch maar echt puur natuur. Althans zo lijkt het. Naast de kersen ruik ik ook amandel, dit komt omdat er aan het bier dus kersen mét pit zijn toegevoegd. Die pitten geven een houtachtige/amandelachtige geur aan het bier.

Smaak

De Kriek Boon is een bier van spontane gisting, bereid uit oude en jonge Lambiek die rijpt op eiken vaten. Aan Kriek Boon wordt 250 g krieken per liter toegevoegd. Oude Kriek Boon daarentegen wordt bereid door zure kersen (krieken) te laten gisten op 1 jaar oude Lambiek.

Vergeleken bij de behoorlijk zure oude kriek van Brouwerij Boon is deze kriek dus veel zoeter. Het bier zorgt er niet voor dat je wangen meteen samentrekken zoals dat wel het geval was bij mij toen ik de Cuvée René Oude Kriek dronk. Het zuurtje is echt wel aanwezig, maar in mindere mate. De zoetheid van de kersen brengt het aanwezige zuurtje goed in balans. Het zorgt ervoor dat dit Kriek bier toch redelijk toegankelijk is, ook voor de ‘beginnende’ zure-bier-drinker. Naast de kersen, die toch behoorlijk dominant aanwezig zijn, proef ik ook lichtjes wat karamel op de achtergrond.

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.