Hetk – Lehe Pruulikoda

Estland is echt een mooi bierland. Er komen een paar keigoede brouwerijen vandaan zoals Pohjala, Tanker Brewery en Sori Brewing. Ook Lehe Pruulikoda, de brouwerij achter dit bier, komt uit Estland. Ik proefde van deze brouwerij ook eens een bier van 18%, de Singularity, goddelijk was die. Maar ook van andere bieren van deze brouwerij, die ik niet heb beschreven, heb ik erg genoten. Nu is het tijd voor deze Cherry Ale, ik ben benieuwd!


De naam van het bier, Hetk, betekent moment. Zoals de brouwerij zelf zegt: “The beginning of all opportunities. An unconscious glance. Eyes meeting for the fleeting moment. The sentence that was never finished. The cautious smile that gets an enthusiastic reply. Decisive inhaling to start the conversation. The moment that can start eternity, or nothing but memories fading away with your life.”

Zicht & Geur

Hetk is een donkerrood bier met een gebroken witte schuimkraag. De schuimkraag is stevig en blijft dan ook lang aan, al is het in een dunne laag. Het bier is een Bourbon Barrel Aged Cherry Ale dat merk je ook meteen in de geur. De kersen komen duidelijk naar voren, zoet en krachtig. Het is een alcoholische sterke geur, maar het is niet zo dat de alcohol (het bier heeft 8% alcohol) teveel de overhand neemt. Naast de kersen en de alcohol zijn er nog verschillende andere geuren te onderscheiden. Dit komt mede door de bourbon. Zo ruik ik onder andere hout en vanille.

Smaak

Bij de eerste slok trekken mijn wangen even samen. Echter, vergeleken bij een geuze of een sour is dit niet echt een zuur bier. De kersen komen ook in de smaak weer terug net als de tonen van hout, vanille en bourbon die ik ook al rook. Hetk heeft geen dikke romige body, maar het is mij dik genoeg. Hij is ietwat turfachtig door de barrel aging maar verder bijvoorbeeld ook niet bitter. Het maakt dat dit een soepel, redelijk zacht en toch ook toegankelijk bier is. Het alcoholpercentage is niet te zwaar, vergeleken bij een kriek bier is dit geen zuur bier en de smaken zijn niet te heftig. Jum!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.