Kumquat Kölsch (金桔科隆) | Taihu Brewing

Deze zomer maakte ik mijn meest verre trip tot nu toe! Ik vloog voor negen dagen naar Taiwan, een eiland bij China. Het is een eiland die bij velen, onbekend is als vakantieland. Dat merk je ook als je er rondloopt, je komt haast geen westerse toeristen tegen. Het gros wat er loopt aan toeristen komt uit buurlanden. En.. net als in Nederland is er ook in Taiwan een bier revolutie gaande!


Taiwan & Bier

Waar er voorheen juist haast geen bier (uitgezonderd pilsener bier) te vinden was, in Taiwan drinken ze überhaupt (nog steeds) niet zoveel, is er nu op verschillende plekken bier te vinden. Zo heb je in de hoofdstad Taipei al verschillende brouwerijen met per brouwerij soms meerdere proeflokalen. Tot 2002 had Taiwan Tobacco and liquor Corporation een monopoly op het brouwen van bier. Na de liberalisering van de Taiwanese bier markt kregen craft brewers ruim baan.

Ik heb, omdat er zoveel andere dingen te doen en te zien waren in Taiwan, zelf geen brouwerij of proeflokaal bezocht. Maar in de supermarkten kom je gelukkig ook bier van Taiwanese brouwerijen tegen. Zo dronk ik bieren van de North Taiwan Brewery, Baby Taipei Brewery en Taiwan Head Brewers. 

Taihu Brewing

Taihu’s hoofdbrouwer is Winnie Hsu, inderdaad een vrouw! Nadat ze ervaring op deed in Amerika en Duitsland, begon ze haar bier brouw avontuur in Taiwan zelf. Op dit moment brouwt ze verschillende bieren voor Taihu Brewing en leidt ze andere Taiwanese brouwers op.

In de bieren komen de Duitse invloeden naar voren van Hsu haar tijd in Duitsland. Zo is dit bier wat ik ga bespreken geïnspireerd op een Kölsch, maar ook de Gose en Weisse bieren vind je terug in het aanbod van Taihu Brewing.

Daarnaast gebruikt Taihu Brewing ook graag ingrediënten uit Taiwan zelf voor haar bieren. Zo wordt er onder andere met thee en fruit uit Taiwan gebrouwen. Daarnaast is Hsu dol op zure bieren. Voor hun zure bieren reist Taihu Brewing door het land en verzamelen ze wilde gisten en bacteriën van allerlei soorten boerderijen, boomgaarden en stranden. Bronnen: thebrewgirl.com & smithsonianmag.com

In het geroemde Dimsum restaurant onder de torenhoge 101 dronk ik de behoorlijk bittere maar fruitige IPA van Taihu Brewing. En in mijn koffer nam ik twee andere bieren mee, waarvan één deze Kumquat Kölsch is.

Kumquat Kölsch

Zicht & Geur

De Kumquat Kölsch (5%) doet me in eerste instantie qua uiterlijk denken aan een pilsener. Het bier is donkergeel en helder en heeft een stevige schuimkraag. De geur van de Kumquat Kölsch is kruidig en fruitig. Citrustonen, komende van de toegevoegde Kumquat, voeren de boventoon.

De Kumquat is een klein citrusvruchtje van rond de 4cm, welke met schil en al kan worden opgegeten. De vrucht bevat voornamelijk veel vitamine C. In 100 gram kumquat zit al 73% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Smaak

Het bier heeft redelijk wat koolzuur. Net als in de geur is het bier fruitig waarin vooral de citrustonen, dus de kumquat, de boventoon voeren. Het fruitige karakter is echter niet echt uitgesproken, de aanwezige smaken zijn net wat te licht. De Kumquat Kölsch is haast niet bitter en soepel, en daardoor is hij toegankelijk voor ieder. De body van het bier is goed en de nasmaak wat moutig.

Ik vind het een prima bier, maar net als een paar andere Taiwanese bieren die ik proefde, vond ik het bier net niet uitgesproken genoeg. Misschien ben ik wat heel wat andere Taiwanese pareltjes misgelopen, wie weet ga ik nog eens terug 🙂

Kleine kennismaking, in foto’s, met Taiwan

   

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.