Where to be(er) in Brussel | Stad & Bier

Ik hou van Belgische steden! Gent is mijn favoriet maar ook Antwerpen, Brugge en  Leuven vond ik ontzettend fijne steden. Afgelopen weekend bezocht ik Brussel, een stad met mooie Art Nouveau panden en brede straten, en.. behoorlijk wat bierige plekjes om te ontdekken! Ik zette een paar van deze plekken voor je op een rijtje, let wel: dit zijn plekken die ik bezocht heb. Er zijn nog veel meer andere plekken, maar die heb ik niet allemaal kunnen bezoeken 🙂 Het is een selectie.


Voordat ik naar Brussel ging heb ik op instagram gevraagd of men tips voor me had. Deze bierige adresjes zijn een paar van de vele tips die ik kreeg. Altijd fijn zo’n netwerk.

Poechenellekelder | Eikstraat 5

In dezelfde straat als Manneken Pis vind je de Poechenellekelder. Dit café dankt zijn naam aan de Poechenellen, oude marionetten waarmee er vroeger in de kelder van het café voorstellingen werden gespeeld. De muren van het café hangen vol met deze mooie oude poppen, je kunt er niet omheen. De voorstellingen met de Poechenellen werden gespeeld in één van De Poesjes, zoals deze theaters werden genoemd. Het bekendste Poesje theater staat in Antwerpen en misschien dankt dit café daar ook wel zijn naam aan aangezien dat theater De Poesjenellen kelder wordt genoemd.

Het bijzondere aan het café, naast zijn aanbod Belgische bieren, vind ik de ‘gereserveerde’ plekken. Op de tafels in het café zijn enkele koperen plaatjes te vinden, waar de namen van enkele eregasten in gegraveerd staan.

Let op: maandags gesloten!


Brussels Beer Project | Antoine Dansaertstraat 188

Brussel heeft een behoorlijk aantal brouwerijen. Helaas voor mij waren er een paar dicht tijdens mijn bezoek. Gelukkig was Brussels Beer Project open. Het is even lopen vanuit het centrum, maar dan heb je ook wat! Brussels Beer Project heeft een hip proeflokaal met daarbij open zicht op de brouwerij. Het ruikt er heerlijk naar mout haha. In het proeflokaal zijn verschillende bieren van de brouwerij te proeven, in zowel groot als proef formaat. Bij de bieren kan je een kaasplankje bestellen, niet heel bijzonder, wel lekker. Zit er nou een erg lekker bier tussen, dan heb je kans deze in het bijbehorende winkeltje te vinden voor thuis.

Innovatie en durf op basis van samenwerking en co-creatie, dat is waar deze brouwerij voor gaat en staat. Met de brouwerij en proeflokaal in hartje Brussel experimenteren ze er op los, vaak in samenwerking met andere internationale brouwerijen. Per jaar worden er zo’n 30 bieren gebrouwen die ter plekke geproefd kunnen worden. Elk jaar zal één van deze experimenten een promotie maken van ‘pop-up’ naar ‘klassieker’.

Brussels Beer Project is opgericht in 2013 en heeft sinds 2015 zijn eigen brouwerij en proeflokaal in Dansaert. Ze staan echter niet stil! In 2020 wordt alweer hun tweede brouwerij geopend in Anderlecht waardoor de productiecapaciteit flink opgeschroefd zal worden.

Let op: Alleen geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag.


Brewdog Brussels | Putterij 20

Jup, Brewdog zit ook in Brussel. Het proeflokaal is ongelooflijk ruim opgezet met veel verschillende hoekjes om te zitten. Zo kan je eten in een oude zeecontainer maar ook op het terras buiten is het goed toeven. Op de tap staan allerlei Brewdog bieren, de Elvis Juice helaas niet maar wel in blik gelukkig. Je kunt de Brewdog bieren proeven in de vorm van kleine glaasjes of grote. Ik vond de bieren behoorlijk aan de prijs helaas..voor een klein glaasje betaalde ik voor de Cocao Pycho bijvoorbeeld rond de 5 euro.


Gist | Oud Korenhuis 30

Gist was mij door verschillende mensen aangeraden en ik snap nu zeker waarom. Het is café, bierzaal, met een rustige minimalistische maar toch ook knusse inrichting. Het doet mij een beetje denken aan een kapel, met al die houten details. Gist wordt gerund door een gepassioneerd koppel wat al jaren mee gaat in de Brusselse bierwereld. Er zijn 16 taps met niet te standaard Belgische bieren en verschillende flesbieren om uit te kiezen. Naast het bier genoot ik hier het meest van de muziek. Er worden hier bij Gist enkel vinyl platen gedraaid, met heerlijke, soms best oude, muziek.

Let op: Dinsdags gesloten


Moeder Lambic | Fontainasplein 8

Dit café is één van de twee. De originele Moeder Lambic vind je in Sint-Gillis in de Savoiestraat 68. Het café aan het Fontainasplein heeft 40 bieren op de tap en een uitgebreid aanbod op fles. Je vindt hier voornamelijk Belgische bieren, en natuurlijk ook bieren van brouwerijen uit Brussel zelf.

Bij je bier krijg je in de meeste kroegen en cafés (borrel)nootjes, bij Moeder Lambic doen ze het echter anders. Hier krijg je een klein schaaltje licht geroosterde mout aangeboden, origineel en lekker.

Ondanks dat ze hier niet echt goed Vlaams spreken, ikzelf ben niet erg goed in Frans, wordt er wel geprobeerd je goed te adviseren bij je bierkeuze.


Nüetnigenough | Lombardstraat 25

Dit restaurantje met veel art nouveau details werd mij ook door velen aangeraden. De naam betekent in Brussels dialect ‘Nooit niet genoeg’. Hier vind je fijne Belgische bieren en typische Belgische gerechten. Ik genoot er van stoofvlees in combinatie met een bier van Brasserie de la Senne uit Brussel zelf. Nüetnigenough is maar klein, en reserveren is niet mogelijk, het kan dus zijn dat je even moet wachten op een plekje.


Brasserie de la Senne | Gentsesteenweg 565

Naast deze tips is er nog veel meer te beleven op bierig gebied in Brussel. Zo wilden wij Brasserie de la Senne op zaterdag bezoeken, helaas blijken ze in het weekend dicht te zijn.. Deze brouwerij moet je niet overslaan mocht je de kans krijgen. Let op: zaterdag en zondag dus gesloten.

Brasserie de l’ermitage | Rue Lambert Crickx 26

Deze brouwerij was helaas op vakantie tijdens mijn bezoek. Het is een nano brouwerij die herfst 2017 zich vestigde in Anderlecht. Het proeflokaal ziet er geweldig uit op foto’s, met veel details van hout en kurk en mooie wandschilderingen. Brasserie de l’ermitage werd mij ook meerdere keren aangeraden om te bezoeken. Bij Moeder Lambic proefde ik het bier Théorème de l’empereur, een kruidig bier met jasmijn en groene thee.

Brouwerij Cantillon & Museum van de Geuze | Gheudestraat 56

Mijn vriend houdt echt niet van zuur bier, vandaar dat wij Cantillon toch uiteindelijk overgeslagen hebben. Ik ga er gauw eens op bezoek als ik weer in Brussel ben. Cantillon is een lambiek brouwerij van 100 jaar oud. De bieren zijn ontzettend beroemd, geroemd en schaars. De brouwerij brouwt allerlei soorten bieren, die allemaal het resultaat van spontane vergisting. Het ene bier is nog zeldzamer en schaars dan de ander.


Where to be(er) in Gent

Where to be(er) in Antwerpen

Where to be(er) in Brugge

Where to be(er) in Leuven

Eén reactie

  1. We komen net terug uit Brussel. Brewdog, Moeder Lambic en Poechenellekelder hebben we ook bezocht. Voor de sfeer, het bier en/of authenticiteit, zeker de moeite waard! Jammer is wel dat je met een groter gezelschap lastig zomaar binnen kunt lopen. Wij vonden Delirium ook erg leuk om te bezoeken.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.