Foeders | Biercafé

In januari 2017 kreeg de wijk de Pijp in Amsterdam er een nieuw bierpareltje bij. Dicht bij de Amstel, aan de Ceintuurbaan, toverde Yuri Hegge het voormalige Café Amstelvaart om tot café Foeders. Het café is vernoemd naar de grote houten vaten waarin bieren van spontane en gemengde gisting worden gerijpt. Dit zijn dan ook de bieren waar Yuri het meest van houdt en daarom zal je een groot aantal van dit soort bieren terugvinden in het aanbod van Foeders. 


|| Dit stuk schreef ik voor het BIER magazine editie 40 uitgekomen in September 2018 ||


Toen ik buiten stond had ik niet eens meteen door dat er zich hier een café bevond. Yuri vindt dat ook niet zo belangrijk. “De binnenkant van een café is belangrijk, niet de buitenkant.” In eerste instantie, toen Foeders net open was, werd er alleen maar pils geschonken net als in het oude café de Amstelvaart. Op dit moment zijn er vele andere bieren bijgekomen, maar dat pilsje, dat is gebleven. “Ik heb nooit een proeflokaal willen zijn, dat vind ik zelf helemaal niet leuk. Ik ben in de eerste plaats een (volks)café en per ongeluk hebben we wat goede bieren, niet andersom.”

‘Bij Foeders gaat het niet om ons personeel, het gaat om de mensen die binnen lopen. Wij staan in dienst van de gast en niet andersom. Ik hou van interactie met mensen, en zoek continue een manier om met mensen in gesprek te gaan.” Daarom hangt er bij Foeders ook een tv, mede omdat Yuri zelf een voetballiefhebber is maar ook omdat het naast bier, een onderwerp is om met mensen over in gesprek te gaan.

Yuri Hegge

Yuri groeide op in de stamkroeg van zijn ouders. “Zij kenden ieder die op bezoek kwam, elk uur wist je wie er binnen kwam en sommigen gasten verlieten de kroeg pas als ze van hun stoel vielen.” Op zijn 26ste opende Yuri zijn eerste eigen zaak, toen nog in België. Vier jaar geleden waagde hij de stap naar Nederland. Hij kon aan de slag als manager bij Delirium en koos ervoor om van Amsterdam zijn standplaats te maken. Nooit is hij meer teruggegaan naar België. “Hier in Amsterdam komt heel de wereld. Het internationale karakter van mensen die heel wat van de wereld hebben gezien dat past bij mij.” Na verloop van tijd wilde Yuri toch echt graag weer een eigen zaak, Foeders kwam voort uit deze wens.

Belgische gastvrijheid

Zodra je binnenkomt bij Foeders word je vriendelijk begroet. Op het moment dat je je plekje hebt gevonden komt er meteen iemand naar je toe met een glaasje water. Dit glaasje water van het huis wordt aangeboden zodat je even kan acclimatiseren en rustig kan zoeken naar een voor jou passend bier. Zit je al langer bij Foeders? Dan word je tussendoor ook nog vaak een glaasje water aangeboden, dit om onder andere je smaak weer te neutraliseren.

Op de wanden van Foeders staan muurtekeningen van Manneke Pis en het Atomium. Zij herinneren aan het feit dat Yuri van origine een Belg is, een Belg in Amsterdam. Foeders is dan wel een Amsterdamse kroeg, toch zijn er nog een paar Belgische tradities terug te vinden. Zo krijg je elk bier in het bijbehorende glas geserveerd, hoe vaak de taps ook wisselen van aanbod. En bij een Rodenbach bijvoorbeeld krijg je traditiegetrouw grijze garnaaltjes. Het weergeeft Yuri’s liefde voor de Belgische biercultuur.

De sfeer bij Foeders is ontzettend goed. Je vindt er vaste stamgasten, bierliefhebbers en soms zelfs toeristen die er speciaal voor de lambiek bieren komen. Maar ook mensen die een kopje koffie of een glaasje Jenever willen komen drinken zijn welkom.

Het aanbod

Op de taps van Foeders staan voornamelijk Belgische en Nederlandse bieren. Dit omdat Yuri gelooft in een “lokaal karakter, waar we het verhaal van de brouwerij bijna tastbaar kunnen maken.” Op enkele andere taps zijn bieren uit de rest van Europa en de wereld te vinden. Maar deze bieren van buiten België en Nederland zullen altijd bieren zijn van brouwers die Yuri kent en waar hij een band mee heeft.

Alle taps in Foeders zijn wisseltaps, bij elk bezoek zal je daarom ook weer andere bieren ontdekken. De kaarten aan de muur geven weer welke bieren je op het moment van je bezoek kunt bestellen. De bieren zijn zowel in 15cl als in 25 cl formaat te bestellen. Op die manier kan je allerlei verschillende bieren proeven.

In de nabije toekomst zullen er naast de gewone taps ook nog handpompen bij komen, zodat je kunt genieten van een echt traditioneel getapte lambiek zonder koolzuur.

In de koelkasten naast de bar zijn de grote (en een paar kleine) bierflessen uitgestald. Zo kan je even zelf rustig kijken wat je zou willen, net als je bij een bierwinkel zou doen. De grotere flessen zijn perfect om met anderen te delen. De meerderheid van deze flessen bevatten bieren van spontane en gemengde vergisting, dit is ook echt iets waar Foeders zich in onderscheidt. Op Untappd is de hele flessenlijst te vinden voor degenen die zich thuis al willen voorbereiden op hun bezoek. Bij je bieren kan je genieten van gratis doppinda’s, die je traditiegetrouw op de grond mag gooien, of een (enorme!) worst/kaasplank.

Activiteiten

Één van de activiteiten die Foeders organiseert is Foeders (S)preekt. Eens per maand komt Rick Kempen praten over de verschillende aspecten van bier. Tijdens deze avonden wordt er bier geproefd maar het publiek wordt ook uitgedaagd om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld de actualiteit rondom bier. Foeders (s)preekt is informatief, maar tegelijkertijd ook informeel. En het café? Dat gaat op de achtergrond gewoon door.

Naast Foeders (s)preekt zijn er ook regelmatig bottle shares, tap takeovers en proeverijen.

Foeders is elke dag van de week geopend, dus ben je in Amsterdam, vergeet hier dan zeker niet langs te gaan. Foeders is dé plek voor bieren van spontane vergisting, maar ook voor een doodgewone pilsener, mooie gesprekken en een ongedwongen, ontzettend knusse sfeer.


Meer van deze reportages lezen? Wordt dan lid van het Bier! Magazine en krijg 4x per jaar het Bier! Magazine op je deurmat, vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws.


 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.