Sintel | Nevel Wild Ales

Deze Sintel is één van de nieuwste bieren van Nevel Artisan Ales uit Nijmegen. Het is een Bière de Garde van 5,5%. Ik vertel je in deze post meer over Sintel en zijn brouwerij.


Nevel Wild Ales

Vroeger stond het Honigcomplex in Nijmegen helemaal in het teken van soep. Op dit moment is dat wel anders! Nu wordt er op deze plek bier gebrouwen! En nog wel door verschillende brouwerijen. Nevel Wild Ales is één van deze brouwerijen. Nevel is een brouwerij die zich volledig richt op bieren met gemengde en wilde gisten. Deze wilde gisten haalt Nevel over het algemeen uit de omgeving zelf waardoor elk bier echt een lokaal karakter krijgt. Maar ook de ingrediënten van de bieren komen veelal uit de omgeving van Nijmegen, bramen, bloemen en kruiden.

De brouwerij biedt onderdak aan 150 eikenhouten wijnvaten, waar ongeveer de helft van
de bieren rustig mogen rijpen. Deze houtrijping zorgt voor een uniek samenspel tussen bier en wilde
gisten, waardoor er diepere lagen in het bier komen.

Bij wilde bieren denk je al gauw aan zuur zuur en zuur, dit klopt echter niet. De bieren van Nevel hebben juist een zachte complexiteit waardoor ze eigenlijk allemaal perfect dienen als tafelbier. Er zit heus wel een zuurtje in, maar in dat opzicht zijn eigenlijk alle bieren zuur.


Sintel

De Sintel is een Bière de Garde met geroosterde wilgenbast, die 8 maanden op eikenhouten vaten heeft gerijpt. De inspiratie voor dit bier komt uit het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, waar de brouwerij veel mee samenwerkt. De bast werd tijdens de snoei van de wilgentakken gehaald en is daarin in de oven geroosterd. Hierdoor heeft het bier warme en kruidige aroma’s gekregen. Het bier is daarnaast vergist met Mud King, een blend van wilde gisten van over de hele wereld.

Zicht en Geur

De Sintel (5,5%) is een donkeroranje gekleurd bier. Bovenop het bier bevindt zich een stevige fijne schuimkraag. Deze blijft mooi overeind tot de laatste slok en is wandklevend. Aan de geur van het bier herken je de wilde gisting. Het is een wat funky geur, lichtjes zuur met wat citrustonen.

Smaak

In de smaak is het bier minder funky. Er zijn verschillende elementen te vinden in dit bier. Complex dat is hij zeker. Dit betekent echter niet dat hij erg uitgesproken smaken heeft. Wat ook niet hoeft voor mij. Nee dit bier is soepel, toegankelijk (ook voor de beginnende bierdrinker) en het heeft allerlei fijne lichte smaaktonen. Het is daarom meteen wel een voor mij moeilijk te omschrijven bier, maar lekker is hij wel.
De Sintel is wat droog, zacht zuur en licht bitter in smaak. Niet uitgesproken maar licht aanwezig zijn tonen van karamel, kruidnagel, vanille en hout. Alles mooi in balans.

 

 

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.