Kracht Hout | Bierbrouwerij Breugem

Zo! Het eerste beschreven bier van Bierbrouwerij Breugem op Speciaalbiertjesblog. Deze Kracht Hout is niet zomaar een bier, nee het is een quadrupel van 11% met Palo Santo hout. Ik leg je het verhaal achter dit bier uit.


Breugem of Hoop?

Bierbrouwerij Breugem is een brouwerij uit Zaandijk. Het is onderdeel van Brouwerij Hoop, die ook bieren onder de naam ‘Hoop bier’ uitbrengt. Breugem’s bier zat tot de sluiting in 2013 elders in de Zaanstreek toen nog als een Stichting met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Patrick Breugem, geen eigenaar van de stichting, maar wel naamgever en brouwer, wilde echter graag door met bier brouwen en verkopen. Zo vond hij in Paul Riteco zijn partner die in 2016 brouwerij Hoop oprichtte. De brouwerij, bijbehorende horeca en een winkel werden uiteindelijk onder de naam Hoop opgericht. Brouwerij Hoop heeft dus twee onderscheidende biermerken, Bierbrouwerij Breugem en Hoop bier.

Kracht Hout

Dit bier, van 11%, is het resultaat van een samenwerking tussen Patrick Breugem en Derek Walsh. De basis van dit bier is een ander bier van Breugem, de Saense Kracht. Om dit deze Kracht hout te komen hebben zij aan dit basisbier Paolo Santo houtsnippers toegevoegd. Deze houtsoort wordt veel gebruikt om wierook van te maken, maar het kan dus ook aan bier worden toegevoegd.

Zicht & Geur

De Kracht Hout is een mooi helder donkerbruin bier met een licht bruine schuimkraag. In de geur komen vooral tonen van rozijnen en hout naar voren. Daarnaast is er ook de geur van rood fruit aanwezig. Het is een zoete maar aan de andere kant ook ietwat scherpe geur.

Smaak

Het mondgevoel van het bier is mooi rond en romig. In tegenstelling tot de geur proef ik hier voornamelijk vanille. Deze kan in het bier voorkomen door het palo santo hout. De smaak van het bier is zachter en veel minder scherp als de geur. Ik proef ook weer het hout en op de achtergrond wat kokos. Ook deze kokos kan voortkomen uit het palo santo hout. Er zit wel een scherp randje aan dit bier, wellicht dat dat ook van het hout komt, het is gelukkig net niet té overheersend.


Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.