Ola Dubh | Harviestoun Brewery

Deze Ola Dubh trok mij in eerste instantie door de uitstraling van het flesje. Het etiket is zo vormgegeven dat het bijna lijkt alsof het een flesje whisky is in plaats van een bier. Heel passend want het bier is ook gerijpt op whisky.


Ola Dubh, je spreekt het uit als ola-doo (dit betekent zwarte olie), is een bier van de Engelse Harviestoun brewery. Het is een samenwerking tussen de brouwerij en de distilleerderij Highland Park. De basis van dit bier is de Old Engine Oil. Dit is een black ale van 6% ook gebrouwen door Harviestoun. De Old Engine Oil hebben de brouwers eerst geüpgraded naar 10,5% en daarna in vaten gedaan waar eerst de 12 jaar oude Highland Park single malt in zat. Hier blijft hij 6 maanden in zitten om tot deze Ola Dubh te komen.

Zicht & Geur

De Ola Dubh (8%) is een pikzwart bier met een kleine licht bruine romige schuimkraag. De de geur komen tonen van koffie en chocolade naar voren. Ook is de geur van donkerbruin brood duidelijk aanwezig. De geur is zoeter dan ik had verwacht, ik had een wat meer gebrande geur verwacht.

Smaak

In smaak komt de whisky heel duidelijk naar voren. Het bier heeft hierdoor een wat gerookt en gebrand karakter. Daarnaast proef je duidelijk het hout van de vaten en ook de chocolade en koffie komen weer terug. Op de achtergrond is licht wat vanille en rood fruit te proeven. Dit brengt het bier mooi in balans. De body van de Ola Dubh is licht romig. Het bier is niet zo vol als verwacht, maar het is niet storend. De nasmaak is aan de droge kant en doet mij een beetje denken aan krijt.

De Ola Dubh is met zijn 8% niet zo zwaar vergeleken bij andere barrel aged bieren. Dit maakt dat het een heel soepel en redelijk toegankelijk bier is gebleven.

2 reacties

  1. Ik ben je enorm dankbaar voor je eerlijke en goed onderbouwde blogs, so keep up the good work! Dank

  2. Goed te horen! Dankjewel!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.