Gose bier | Bierstijlen

Badisch Gose

In mijn Duitse bierstijlen reeks is het deze keer tijd voor Gose bier. Toen ik voor het eerst las wat kenmerkend is voor een Gose bier was ik wel even argwanend. Dit bier wordt namelijk gezouten, niet echt iets waar ik zo één twee drie op zat te wachten. Toch heb ik al verschillende Gose bieren geproefd, waaronder deze Badisch Gose.

Gose bier

Gose is een biersoort die vernoemd is naar de rivier de Gose die door de Duitse stad Goslar stroomt. Hier werd/wordt het bier veel gebrouwen maar ook in Leipzig zie je dit bier. Kenmerkend aan de bierstijl Gose bier is de toevoeging van zout. Gose was oorspronkelijk een bier van spontane vergisting, net als de geuze bieren. Om het resultaat, een zuur tarwebier, op smaak te brengen werden er koriander en zout toegevoegd. Moderne Gose bieren worden veelal niet meer spontaan vergist. Om alsnog het zure karakter te verkrijgen wordt er gebruik gemaakt van melkzuurbacteriën.

Ik heb al een paar keer een Gose bier geproefd. Zie hier welke dit waren. Dit waren allemaal moderne versies van de bierstijl.

Badisch Gose

Laatst proefde ik weer eens Gose, deze kocht in toen ik in München was. Het was de Badisch Gose (4,6%) van Welde Braumanufaktur uit Plankstadt.

Zicht & Geur

De Badisch Gose is een licht geel wat troebel bier. Het doet mij denken aan een witbier qua uiterlijk. Op het bier vormt zich een schuimkraag met fijne structuur die lang overeind blijft. Het bier ruikt fris, floraal, grassig en wat zepig (van de koriander waarschijnlijk). Tonen van citrus en geel fruit zijn het meest duidelijk te onderscheiden.

Smaak

Ook de smaak van het bier is floraal en ietwat zepig en ziltig. Ook de citroen komt weer terug met daarbij licht aanwezig de banaan. Het bier is zacht en soepel. Een lekker fris bier en dorstlessend. De body van het bier is zelfs ietwat romig. Hij was minder zuur en zout dan ik had verwacht.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.