Bierwandeltochten

Voor de maart editie van Bier! Magazine mocht ik in gesprek met Maarten Exel, eigenaar en bedenker van Bierwandeltochten. Lees hier een stuk van dit artikel.


Bierwandeltochten? Houdt dat in dat je tijdens een mooie wandeling wandelt met een flesje bier in je hand waar je af en toe van nipt? Nee! Een bierwandeling is een wandeling door een mooi gebied met als einddoel het proeven van verschillende lokale bieren. Het idee komt van Maarten Exel, Diplom-biersommelier.

Maarten Exel

Maarten Exel is de oprichter van Bierwandeltochten. Als bierliefhebber kwam hij regelmatig bij café het Moortgat in Arnhem. Hier organiseert PINT elke 3e maandag van de maand bierproeverijen. Maarten nam regelmatig deel aan deze proeverijen en werd zo enthousiast over bier. Door opgedane contacten bij het Moortgat werd hij getipt op de StiBON opleiding. Alle drie de niveaus doorliep hij met succes en sinds 2016 mag hij zich diplom-biersommelier noemen.

Wandelen

Wandelen deed Maarten altijd al graag. De meeste wandelingen maakte hij samen met zijn vader. Samen een natuurgebied doorkruizen en genieten. Een paar mooie bieren vormden vaak de afsluiting van deze tochten. Even samen bijkomen bij een brouwerij of pub in de buurt. Helaas overleed de vader van Maarten in 2011.

In 2012 bezocht Maarten een bierfestival in Tilburg. Hier kwam hij een boekje tegen van Birdy Publising. Het was de eerste Nederlandse brouwerijengids, waar op dat moment alle 120 brouwerijen in stonden. “Wat zou dat leuk zijn, om naar elk van deze brouwerijen te wandelen”dacht Maarten bij zichzelf. Zo ontstond het idee voor Bierwandeltochten.

bierwandeltochten
Foto: Bierwandeltochten.nl

Bierwandeltochten

Het hele idee van de bierwandeltocht is gebaseerd op de wandelingen die Maarten met zijn vader liep. Een fijne natuurwandeling samen afsluiten met het drinken van mooie bieren. Elke bierwandeltocht is tussen de 10 en 15 km. ’s Ochtends wordt er verzameld bij een treinstation of bushalte en vanaf daar start de wandeling.

De wandeltochten, uitgestippeld door Maarten, lopen voor het grootste gedeelte door een mooi natuurgebied. Onderweg vertelt Maarten je graag verschillende verhalen. Zo heeft hij verhalen over het natuurgebied, de omgeving en zijn bierhistorie of de algemene bierhistorie. Bij elke wandeling is er een lunchpauze, waarna de wandeling hervat wordt richting het einddoel, de bierproeverij bij een lokale brouwerij of café.


Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geinteresseerd zijn.. Dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar deze in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 42 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.