Troost Gin en Jenever | Bier Destillaat

Voor deel 4 van mijn bier destillaten serie bezocht ik Brouwerij Troost locatie Westergas in Amsterdam. Hier sprak ik met mede-eigenaar en brouwmeester Peter-Derk Muffels over hun Troost Gin. Natuurlijk proefden we de Gin ook, puur en in combinatie met eigen gemaakte Tonic.


Peter-Derk begint enthousiast te vertellen: “In onze brewpub verkochten we al langer Gin & Tonics. Deze zijn altijd erg populair geweest.” De Gin & Tonics waren alleen niet zelfgemaakt, iets wat Peter-Derk juist wel graag wilde. Hij wilde eigen Gin en eigen tonic.

Eigen stokerij

Hij vertelt verder: “Een tijd geleden opende er een Troost locatie in Amsterdam-Oost. Hier had de brouwerij een omgevingsvergunning kunnen regelen om sterke drank te kunnen stoken met eigen installatie. Helaas heeft deze locatie al redelijk snel zijn deuren moeten sluiten omdat het niet goed liep. Daarmee stopte automatisch ook het stoken, er moest een andere manier gevonden worden. Zo is de samenwerking met de Tweekoppige Phoenix uit Zaandam ontstaan. We maken de Gin dus op dit moment niet in eigen stokerij, maar we hebben wel veel invloed op het stoken en stoken af en toe ook zelf mee.

Samen met de Tweekoppige Phoenix zijn we gaan experimenteren. We zijn een batch bier wat we over hadden gaan destilleren. Bierdestillaat (alle bieren boven de 6% zijn hier in principe geschikt voor) wordt enorm granig en zwaar, eigenlijk is dit destillaat niet echt geschikt om gin mee te maken. Met verschillende combinaties van ons bier destillaat met graandestillaat en smaakstoffen creëerden we uiteindelijk toch de perfecte Gin voor ons.”

Troost Gin

Peter-Derk laat mij de Gin op pure wijze proeven. Eigenlijk drink je Gin nooit op deze manier maar zo kan ik wel de zelf Gin goed proeven zonder de invloed van tonic. Peter-Derk vertelt me wat hij proeft en waaruit deze Gin bestaat: “Zoals je wel zult proeven komt in onze Gin komkommer erg naar voren, daarnaast ook de jeneverbes.” Ik proef de komkommer zeker, maar ook de jeneverbes is duidelijk waarneembaar. Ik vind de Gin erg granig zeg ik. Peter-Derk legt uit: “Onze Gin bestaat voor 40% uit alcohol, 10 tot 15% hiervan is bierdestillaat. Op deze manier is de Gin niet al te heftig, bier destillaat is namelijk erg granig en zwaar zoals ik al eerder zei. Maar zelfs met dit percentage bierdestillaat is het granige karakter dus nog te proeven. In de meeste Gins zit niet eens jeneverbes, maar ook geen graandestillaat, in plaats daarvan is er vaak neutrale alcohol gebruikt.”

Tonic

Na de Gin is het tijd om de Troost tonic te proeven. Deze hoort er natuurlijk bij. Peter-Derk vertelt me over de tonic het volgende: “Toen we eenmaal de Gin ontwikkeld hadden wilden we ook graag onze eigen tonic. Deze maken we in samenwerking met Sarusoda, zij zitten hier niet ver vandaan.

De tonic bevat tonen van steranijs, kardemom en citrus. Hij is echt gemaakt voor onze Gin. Door deze tonic komt de komkommer uit de Gin nog sterker naar voren. In onze brewpub wordt de Gin & Tonic geserveerd met een stukje grapefruit, wat weer past bij de citrus tonen uit de tonic.” Ik vind de Gin & Tonic heerlijk. Hij is niet zo heftig, maar zacht en fruitig. De smaken die naar voren komen zijn puur.

Jenever

Naast Gin maken wij samen met de Tweekoppige Phoenix ook Jonge en Oude Jenever. Ook bij deze Jenevers is bierdestillaat de basis.

troost gin

Jonge jenever

10% van de Jonge Jenever (35%) is bierdestillaat, de rest graanalcohol. De overige smaken komen uit destillaat van de jeneverbes en toegevoegd suiker. Ik ruik aan de Jonge Jenever en meteen valt mij de geur van jeneverbes op. De geur is sterk en puur. Ook ruik ik kaneel. In de smaak komt de jeneverbes terug, evenals het granige wat ik ook in de Gin proefde. “Meestal kan je bij Jonge Jenever niet echt aroma’s onderscheiden” vertelt Peter-Derk. “Doordat wij gebruikt hebben gemaakt van Jeneverbesdestillaat ruik en proef je dit wel. “

Oude Jenever

Voor de Oude Jenever hebben we 30% bierdestillaat gebruikt en graanalcohol. Naast Jeneverbesdestillaat is er bij de Oude Jeneverbes ook gebruikt gemaakt van Jeneverbestinctuur (Hierbij worden de jeneverbessen in alcohol geweekt en dan gezeefd, het geeft kleur aan de Oude Jenever) We ruiken aan de Oude Jenever en ontdekken beide verschillende geuren. Zo onderscheiden we onder andere de geur van rozijnen, tonka bonen, karamel en kaneel. Het is een erg complexe en sterke geur. De toegevoegde suiker zorgt hier ook mede voor.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.