Brouwerij de 7 Deugden

Op drie januari bezocht ik Brouwerij de 7 Deugden. Dit is een brouwerij in Amsterdam. Ik werd hier rondgeleid en heb gesproken met Pascal Hopstaken één van de medewerkers en brouwers.

Brouwerij de 7 Deugden bestaat sinds 2010, zij vieren dit jaar dus al hun tien jarig bestaan. De brouwerij is in 2018 naar de huidige locatie aan de Akersluis verhuisd naast het Kuiperijmuseum en de Molen van Sloten.

Ontstaan

De brouwerij is opgezet door Garmt Haakma. Hij werkte, toen de brouwerij nog niet bestond, bij een bedrijf als manager. Op een gegeven moment ontmoette hij een jongen met autisme die naar een baan op zoek was. Hij gaf hem een baan maar kwam er na een paar maanden achter dat de baan te hoog gegrepen was voor deze jongen. Het bracht hem op het idee om een bedrijf op te zetten waar hij mensen met een (lichte)beperking een werkplek kon bieden. Een brouwerij was daar uitermate geschikt voor en zo geschiedde. Garmt begon recepturen te maken en proef te brouwen.

Het liep zo goed met Brouwerij de 7 Deugden dat ze de schuur uit groeide waar de brouwerij was ontstaan. De brouwerij begon met een 100 liter brouwketel en groeide al snel uit tot een brouwerij met een 1000 liter brouwhuis. De zoektocht naar een nieuwe locatie begon, met als resultaat het nieuwe pand waar de brouwerij nu alweer een tijdje in zit.

Op de plek waar de brouwerij nu staat was nog helemaal niks op dat moment. Het brouwteam heeft het pand helemaal kunnen finetunen en gemaakt zoals zij wilden. Het resultaat is een nieuwe brouwerij met brouwcapaciteit van 5000 hl met proeflokaal op de begane grond en een proeverijruimte en kantoorruimte boven.

Moedige mensen

Op dit moment werken er zo’n 15 tot 20 mensen bij Brouwerij de 7 Deugden. 80% van het personeel heeft een (lichte) beperking. Dit kan komen door hersenletsel, spasmes of autisme. Voor ieder is er wel een passende klus in de brouwerij. Bij de bottellijn, het brouwen, het etiketteren of het proeflokaal.

Bij De 7 Deugden vragen wij niet wat mensen mankeren, maar wat ze kunnen. Vaak ontdekken wij in de loop van de tijd waar hun kracht ligt. In dit proces van zoeken en ontdekken lopen onze mensen ook tegen hun grenzen aan. Zij worden telkens weer geconfronteerd met hun beperkingen en dat is een pijnlijk proces. Maar ze doen het wel. Het vergt moed om die confrontatie aan te gaan. Wij noemen ons bier moedig omdat het anders is. Wij storen ons niet aan modegrillen, gewoontes of bierstijlvoorschriften. En we doen niet ons best om iedereen naar de mond te brouwen. Wij maken bier dat smaak heeft, veel smaak. Wij maken bier dat je niet snel weer vergeet. (de7deugden.nl)

Workshop bierbrouwen

Elke zaterdag van 11 tot 5 wordt de workshop bierbrouwen georganiseerd bij Brouwerij de 7 Deugden. Deze workshop is er voor bijvoorbeeld bedrijfsfeesten, vrijgezellenfeesten, vriendengroepen maar ook voor thuisbrouwers die meer willen leren. Tijdens deze workshop krijg je theorie over bier maar ga je ook zelf aan de slag. Midden in de brouwerij staan twee kleine ketels die hiervoor gebruikt worden.

Bieren

Op dit moment heeft Brouwerij de 7 Deugden zeven vaste bieren in zijn assortiment. Dit zijn bijvoorbeeld een blond en een witbier maar ook een Stout en een IPA. Alle bieren hebben een kruidige touch. Zo heeft de Tripel kruidnagel en aan de Saison is Limoenblad toegevoegd. Naast deze zeven bieren zijn er ook verschillende seizoensbieren.

Alle namen van de bieren bestaat uit twee woorden, gescheiden door een plusteken. Zo heb je dubbel + dik maar ook Ruw + Bolster. Deze namen verwijzen naar de 7 Deugden uit de katholieke traditie. Ruim + Hartig (ruimhartig) Stout + Moedig (stoutmoedig).

Deugden zijn eigenschappen die je nodig om hebt relaties te onderhouden. Dat kan gaan om relaties met je vrienden, met je familie, maar ook met je collega’s. Het is bij Brouwerij De 7 Deugden belangrijk om aandacht te besteden aan de onderlinge relaties, juist omdat er kwetsbare mensen werken die een veilige werkomgeving nodig hebben. (de7deugden.nl)


Brouwerij de 7 Deugden
Akersluit 8D
1066 EZ Amsterdam
Proeflokaal open op vrijdag & zaterdag
Winkel van maandag – zaterdag

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.