Bierbrouwerij Wentersch Winterswijk

brouwerij wentersch

Voor het septembernummer (van vorig jaar) van Bier! Magazine mocht ik op bezoek bij Bierbrouwerij Wentersch. Bierbrouwerij Wentersch is een brouwerij uit Winterswijk gevestigd in een oude autogarage. Lees mee en leer Wentersch kennen aan de hand van dit artikel.


In een voormalige autogarage in Winterswijk is sinds 2017 Bierbrouwerij Wentersch gevestigd. Bier! Magazine sprak met Michiel van der Vaart, een van de eigenaren van deze brouwerij. Michiel, chirurg van beroep, zocht in 2016 naar een uitdaging naast zijn werk. Hij trok de stoute schoenen aan, begon met hobbybrouwen en zette met twee compagnons gelijk maar een eigen brouwerij op. Bierbrouwerij Wentersch was het resultaat!

Bierbrouwerij Wentersch

“De naam Wentersch is eigenlijk een beetje een grapje. De naam is afgeleid van het Nedersaksisch dialect. Net als dat Grolsch afgeleid is van Grolle, de naam van Groenlo. Zo is Wenters in dialect de naam van Winterswijk. En omdat er al rond de 18 bedrijven waren die de naam Wenters droegen deden wij het net even anders met onze Sch.” Begint Michiel te vertellen als wij hem vragen naar de naam van de brouwerij.

“Ook in ons logo verwijzen wij naar Winterswijk. De hazenwindhond uit ons logo zit in het gemeentewapen van Winterswijk, alleen dan in gestrekte vorm. Wij hebben hem net op een ander moment in de actie vastgelegd.” Grinnikt Michiel.

brouwerij wentersch

Michiel is een van de oprichters van Bierbrouwerij Wentersch. Hij kwam tijdens de bieropleiding StiBON in 2016 Onno Raspen tegen, de oud brouwer van Grolsch. Michiel liep al een tijd rond met het idee een brouwerij op te zetten en Onno gaf aan wel mee te willen doen. Later is daar investeerder en vriend Bart Looman bijgekomen die Michiel kende van een kookclub. Op dit moment bestaat het Wentersch team, naast de eigenaren, ook uit verschillende vrijwilligers die helpen met de winkel, brouwerij, rondleidingen en het proeflokaal.

Michiel, geboren en getogen in Utrecht, kwam terecht in Winterswijk door zijn werk in het ziekenhuis als chirurg. Nog steeds werkt hij vier dagen in het ziekenhuis, naast de brouwerij.

Garage van Heijink

In de zoektocht naar een geschikt pand stuitte de heren op de oude garage waar de brouwerij nu gevestigd is. Het pand werd grondig verbouwd en op dit moment herinneren alleen het uithangbord buiten en de oude foto’s in de winkel en het proeflokaal nog aan die tijd. Resultaat is een eigen brouwerij en een klein aangrenzend knus ingericht proeflokaal. Op tap en fles zijn als vanzelfsprekend alle Wentersch bieren te proeven.

Michiel: “Eigenlijk moest deze locatie een tijdelijke locatie blijven want we wilden liever naar het centrum. Maar de concurrentie kwam al gauw om de hoek kijken waardoor we ons genoodzaakt zagen om toch maar meteen hier te beginnen en terrein te winnen.”

brouwerij wentersch

Lokale bieren met lokale ingrediënten

“In mei 2017 brouwden en bottelden we ons eerste bier, een Weizen. Deze Weizen noemden we Piet, vernoemd naar Piet Mondriaan. Mondriaan heeft van 1880 tot 1895 in Winterswijk gewoond. Ons bier kwam in 2017 uit. 100 jaar daarvoor in 1917 werd in Leiden de kunstbeweging De Stijl opgericht, iets waar Mondriaan voorvechter voor was. Daarom hebben wij ervoor gekozen dit bier Piet te noemen. In het logo komt de typerende manier van schilderen van Mondriaan weer terug.” Vertelt Michiel verder.

“Net als Piet hebben veel van onze andere bieren ook een achtergrondverhaal. Daarbij, de meerderheid van de bieren komen voort uit samenwerkingen met bedrijven/mensen. Zo hebben wij hier in Winterswijk Ratum, en dat is redelijk uniek voor Nederland, een ambachtelijke vloermouterij genaamd Masterveld. Voor onze bovengistende ‘pilsener’/pale ale ‘Gevloerd’ hebben wij lokaal geteeld graan gebruikt wat bij Masterveld is vermout. Lokaler krijg je het niet!

Proeflokaal & winkel

Michiel: “Naast eigen brouwerij heeft Wentersch zoals gezegd ook een klein proeflokaal en een winkeltje. In dit winkeltje verkopen we natuurlijk onze bieren maar ook allerlei andere producten. Zo staan er op zaterdag vaak mensen in de rij maar niet voor ons bier, nee voor ons bostelbrood. Van onze bierbostel wordt er door bakkerij Schreuder in Eibergen dezembrood gebakken. Ook verkopen we geitenkaas van de geitenboer met onze bock erin verwerkt en worst van de lokale slager waar onze IPA in verwerkt is. Ik ga graag dit soort samenwerkingen aan.

brouwerij wentersch

Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geïnteresseerd zijn dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar hij in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 44 uit de webshop.

Eén reactie

  1. De bieren zijn zeer smaakvol dus een ritje naar winterswijk wordt gepland deze week.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.