Café Bierlokaal de Engel | Biercafé

café bierlokaal

Voor het septembernummer (van vorig jaar) van Bier! Magazine mocht ik op bezoek bij Café Bierlokaal de Engel. Het is één van de laatste bruine kroegen die Nederland nog heeft. Dit jaar viert het Café zijn 25ste verjaardag! Lees mee en leer de Engel kennen aan de hand van dit artikel.

Als je in Oldenzaal de Groote Markt op loopt, ga dan op zoek naar een groot wit pand met rode kozijnen en grote groene luifels. In dit pand bevindt zich Café Bierlokaal De Engel. Het lijkt alsof hier de tijd heeft stilgestaan. Hardhouten meubels en vele herinneringen aan de muren vormen het karakter van deze kroeg. Bier! Magazine nam er een kijkje en sprak met eigenaar Bas Boerrigter.

de engel

Café Bierlokaal De Engel

Bas is sinds 2005 de eigenaar van Café Bierlokaal de Engel. Maar de Engel en hij gaan nog veel verder terug. Bas is ‘opgegroeid’ in dit café. Hij begon als 17- jarige als tafelpoetser en glazenhaler, en nu 22 jaar later, staat hij zelf aan het roer. In januari 1995 is het café opengegaan, toen al onder de naam de Engel. Eigenaar was op dat moment de heer Toon Engelbertink, hij is degene die dit café zijn huidige karakter en inrichting gegeven heeft. De inrichting van het café is nog zoals toen, wel gefinetuned maar het overgrote deel is nog hetzelfde gebleven. “Ondertussen loop ik alweer twee keer zo lang rond als hij destijds volgens mij”. Vertelt Bas ons.

Bruine Kroeg

Café Bierlokaal De Engel is één van de weinige nog overgebleven bruine kroegen van Nederland. De muren van het café hangen vol met allerlei herinneringen die in de jaren dat café nu al open is verzameld zijn. Er zijn veel massief houten details in het café te vinden waaronder de bar, banken en tafels. Achterin het café is een ruimte die afgesloten kan worden met schuifdeuren. Het was eerst de rookruimte maar is nu een plek waar er bijvoorbeeld vergaderd kan worden. Het terras is ook met de wat koudere dagen lekker warm, door de heaters en de grote groene luifel.

Bas vertelt ons: ”De Engel is een bruin kroeg, maar het is geen donkere stoffige ruimte. Er komen hier ook dames op leeftijd in hun eentje binnen. Dat zegt wat over de toegankelijkheid van ons café. Met grote regelmaat komen hier damesclubjes van alle leeftijden om elkaar te ontmoeten. Vanmiddag ontmoeten de ‘Poedels’ elkaar, zoals ze zichzelf noemen. We zijn er voor iedereen, in de leeftijd van 8 tot 88 in dat opzicht.”

de engel

Focus op bier

De Engel heeft een mooi bier assortiment van rond de 130 bieren waarvan 16 op tap. Op de tafels is een standaard bierkaart te vinden met klassieke bieren erop. Wil je een wat specialer bier dan word je via een tafelkaart doorverwezen naar het internet. De hele bierkaart van de Engel staat online, te bereiken via de smartphone. Op de kaart, die goed up-to-date wordt gehouden, vind je het wisselende assortiment. Bas: “Mijn zwager Rick en ik hebben allebei StiBON 1 gedaan, de rest van het personeel heeft diverse training gedaan voor hun bierkennis. Rick is het brein achter onze bieren. Hij doet alle inkoop, is verantwoordelijk voor de website en social media en is daarbij bedrijfsleider en keldermeester.” Naast de ‘gewone’ bieren heeft de Engel ook drie glutenvrije bieren en acht alcoholarme/alcoholvrije bieren in zijn assortiment. Zo is er voor ieder wat bij. Daarbij is de Engel ook lid van de Alliantie van Biertapperijen, Rick en Bas zitten in de commissie van het bier van de maand.


Het artikel gaat nog verder….! maar mocht je daarin geïnteresseerd zijn dan moet je gewoon lid worden van Bier! Magazine en dan krijg je 4x per jaar het magazine op je deurmat vol met allerlei mooie bierige reportages en nieuws. Ook kan je voor deze reportage het magazine waar hij in stond bestellen via de site. Bestel dan editie 44 uit de webshop.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.