Kever Genever Kopstoot | Bier Destillaat

kever genever

In 2018 maakte ik kennis met de Kopstoot tijdens een grote Kopstoot proeverij. De kopstoot was vroeger een Pilsener met een Genever (jenever) ernaast in aparte glazen. Tegenwoordig wordt Genever met allerlei andere biersoorten gedronken, omdat blijkt dat het niet alleen met een Pilsener lekker is. Een tijdje terug benaderde Kever Genever mij of ik hun ‘Kever Genever Kopstoot’ wilde proeven. Bij het blik Genever kreeg ik drie verschillende bieren om drie verschillende kopstoot combinaties te maken. Vandaag deel ik mijn ervaring.

Kopstoot

De oude traditie van de Kopstoot wordt als volgt beschreven: “Na het inschenken van de Genever en de Pilsener in aparte glazen slaat men eerst de Genever in één teug achterover. Daarna brandt de keel natuurlijk door het hoge alcoholpercentage en dus blus je dit met de Pilsener.”

Kever Genever beschrijft de Kopstoot anders: “Take a big gulp of your headed beer. Sip the Kever Kopstoot. Repeat!” Ik moet zeggen dat ik dit een prettige manier vind om de Kopstoot te drinken. Als je de Genever in één keer achteroverslaat proef je niks van de Genever. Bij deze smaakvolle Genever is dat zonde. Nu proef je de Genever, daarna goed het bier en daarna kan je proeven en ervaren wat de twee dranken met elkaar doen.

Kever Genever Kopstoot

De Kever Genever Kopstoot (37%) vond ik een erg ‘vriendelijke’ Genever. Hij is fruitig in smaak en voor een Genever redelijk zacht. De oude Genever is gemaakt met 15% moutwijn, jeneverbes, ananas en timut peper (een pepersoort uit Nepal met een ondertoon van citroen). De drank is voor een klein gedeelte gemaakt van gedestilleerd bier wat daarna geblend is met een Citra Hop destillaat. Als verpakking is er voor een mooi stijlvol blik gekozen van 500ml, deze is gemaakt van 90% recyclebaar materiaal.

Om de Genever in combinatie met bier te proberen kreeg ik drie verschillende bieren bij mijn blik bezorgd. Op dit moment kan je alleen nog maar het blik Genever kopen die je dan zelf moet combineren met een bier (leuk om te experimenteren!). In de toekomst gaat Kever Genever waarschijnlijk wel combinatiepakketten aanbieden.

kever genever

Genever + Weihenstephaner Hefe Weissbier

De Genever heeft, net als dat je bij de La Trappe Blond zal gaan lezen, bijna hetzelfde karakter als de Weihenstephaner (5%). Beide hebben dezelfde tonen, al is de Genever natuurlijk wat sterker en scherper. Er is harmonie tussen beide dranken, ze versterken elkaar. Het bier maakt de Genever wat zachter. Dit is een wat frissere combinatie vergeleken bij de Genever + La Trappe Blond vond ik.


kever genever

Genever + La Trappe Blond

De Genever heeft bijna hetzelfde karakter als deze La Trappe Blond (6,5%). De Genever ruikt en smaakt naar geel fruit, beetje jeneverbes en granen. Dit komt ook bij de La Trappe Blond naar voren, behalve dan de jeneverbes. Beide dranken zijn zacht en hebben dezelfde fruitige tonen. De Genever is toegankelijk en overstemd het bier niet. Harmonie. Een zoetere combinatie vergeleken met de Hefe Weisse.


Vuur en vlam

Genever + Brouwerij de Molen Vuur & Vlam

De Vuur & Vlam is een IPA (6,2%) van Brouwerij de Molen. Deze combinatie was van de drie mijn favoriet. De IPA is behoorlijk bitter. Dit verdween meteen als sneeuw voor de zon zodra ik een nip Genever nam. De Genever maakte het geheel zacht en fruitig door zijn exotische tonen. Doordat de bitterheid van het bier naar achter gedreven werd kreeg de fruitige kant van het bier meer de kans om naar voren te komen. Fijn!

Leuk om weer eens wat Kopstoot combinaties te proberen! Deze Kever Genever Kopstoot is heerlijk zacht en fruitig, hierdoor toegankelijk en mooi te combineren. Toch blijft mijn all time favorite de Tsarina Esra met 6 jaar oude korenwijn. Heerlijk!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.