Cuvee Sofie | Brouwerij Alvinne

Ik ben mij op dit moment aan het voorbereiden op het StiBON niveau 2 examen. Een van de twee onderdelen van het examen is een proefgedeelte. Hier moet ik blind verschillende bieren kunnen herkennen. Om dat te oefenen kon ik bij Burg Bieren in Ermelo een pakket bieren kopen. Natuurlijk kon ik het niet laten om tegelijkertijd ook wat andere bieren aan te schaffen waarvan deze van Alvinne uit België er één was. Cuvee Sofie is een Fruit Sour Ale van 8% met rabarber.


Cuvee Sofie

Dit bier is de houtgerijpte versie van het bier Phi. Phi is een Blond zuur degusatiebier. Alvinne heeft, om tot de Cuvee Sofie te komen, de Phi laten rijpen in Bordeaux vaten. Daarbij hebben ze, om tot deze rabarber versie te komen, aan het gerijpte bier rabarber toegevoegd. Naast deze versie met rabarber is er ook nog een versie met kweepeer, pruim en sleedoorn.

Zicht & Geur

Cuvee Sofie is een oranje kleurig troebel bier met een kleine fijne schuimkraag. In de geur ruik ik voornamelijk citrus maar zeker ook de rabarber. Het is een zoete maar tegelijkertijd ook zure geur.

Smaak

In smaak heeft het bier meteen een behoorlijk zuurtje met een duidelijk toon van rabarber. Het is een beetje azijn/balsamico zuur. Voor mij, als liefhebber van zure bieren, is echter het best aanwezige zure karakter niet meer samentrekkend zuur. Maar het brengt de speekselproductie wel goed op gang haha. Een ook aanwezige fruitige zoete toon trekt het zure in balans. De behoorlijk aanwezige koolzuur maakt het geheel fris. In de nasmaak is het bier aan de droge en licht wrange kant.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.