Hefeweissbier Alkoholfrei | Weihenstephaner

Hefeweissbier Alkoholfrei

Van een goed koude Weizen kan ik op zijn tijd wel genieten. In de supermarkt kwam ik pasgeleden deze alcoholarme variant van het Hefeweissbier gebrouwen door het Duitse Weihenstephaner tegen. Alcoholvrije/alcoholarme bieren kan ik nog steeds niet echt waarderen, maar ik blijf ze proeven zo af en toe. De Playground is tot nu toe mijn favoriet.


Het originele Hefeweissbier van Weihenstephaner is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Er is geen gebruik gemaakt van smaakmakers zoals koriander. Weihenstephaner is de oudste nog actieve brouwerij ter wereld.

Hefeweissbier Alkoholfrei

De unieke smaak van dit Alcoholarme (0,5%) bier wordt bereikt door een methode die is ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van München-Weihenstephan: de hoge gisting wordt niet onderbroken en het bier heeft de tijd om te rijpen, pas na de rijping wordt de alcohol voorzichtig teruggetrokken.

De Duitsers vinden een bier van 0,5% al alcoholvrij, vandaar de naam. In Nederland echter is een bier tot 1,2% alcoholarm en tot 0,1% alcoholvrij.

Zicht & Geur

Qua uitstraling kan je dit bier niet onderscheiden van zijn alcoholische broer. Het bier is strogeel, troebel en heeft een fijne dikke schuimkraag zoals je gewend bent van een Weizen. Ook in de geur kan ik dit bier niet eens zo goed onderscheiden van zijn alcoholische versie. De meeste alcoholvrije/alcoholarme bieren herken je meteen. Ze zijn wat moutig in de geur en meestal zoet. Deze Weizen ruikt precies zoals een Weizen zou moeten ruiken. Ik onderscheid tonen van banaan, citrus en kruidnagel. Het moutige karakter ruik ik wel, maar dit overheerst niet zoals bij sommige andere alcoholvrije/alcoholarme bieren.

Smaak

In de smaak merk ik het echter wel dat ik met een alcoholvrije variant te maken heb. Vergeleken met de alcoholische variant heeft dit bier een veel dunnere body. Het is minder vol en romig. Dit doet echter niet per se af aan de smaak. Ik proef duidelijk banaan en kruidnagel die het bier een zoete en kruidige toets geven. Ook het weeïge zuurtje van de tarwe is aanwezig. Wel is het bier wat frisser en ook een soort van scherper dan zijn alcoholische variant. Toch bevalt dit bier mij wel, een mooi alternatief voor als je geen zin in alcohol hebt of het niet mag en wel zin hebt in de Weizen smaak.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.