Kilkenny | St James’s Gate Brewery

kilkenny

In juli doe ik StiBON niveau 2 examen. Uit een selectie van 20 bieren krijg ik straks 6 bieren voor mijn neus tijdens het examen. Deze moet ik blind herkennen op biertype. Een van deze bieren kan de Kilkenny Irish Red Ale (4,3%) zijn van Diageo. Diageo heeft o.a ook Guinness in zijn ‘portfolio’. Kilkenny wordt gebrouwen in de St. James’s Gate Brewery. Ik proefde het bier alvast om hem te leren kennen zodat ik hem straks goed kan herkennen.


Weetje 1: Dit bier is een oudje! Het werd in 1710 geïntroduceerd in de St. Francis Abbey in het stadje Kilkenny. Weetje 2: Dit bier wordt ook naar de VS geëxporteerd, daar is het bier sterker met een alcoholpercentage van 5%.

Kilkenny

Zicht & Geur

Kilkenny is amber kleurig met een kleine fijne schuimkraag. In de geur van het bier ruik ik voornamelijk karamel en suikertonen. Ik krijg een beetje de associatie met butterscotch.

Smaak

De smaak van het bier is niet erg uitgesproken. Ik proef tonen van karamel en tonen die mij aan wort doen denken. Het bier is over het algemeen zoet en zacht waarbij de korte afdronk juist weer wat aan de droge kant is. Doordat Kilkenny niet erg uitgesproken is, een laag alcoholpercentage heeft en een zacht karakter heeft drinkt het makkelijk weg.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.