Krachtig Dort | Alfa Bierbrouwerij

Krachtig Dort

Ik ben flink aan het leren voor mijn Stibon Niveau 2 examen. Daar hoort het proeven van bieren ook bij. Een van de twintig biertypen die ik blind zou moeten kunnen herkennen is de Dortmunder/Dort. Deze Krachtig Dort heeft een alcoholpercentage van 7,5% en is gebrouwen door de Alfa Bierbrouwerij uit Schinnen Limburg.


Dortmunder

De subtiele hopbitterheid in het bier komt door het gebruik van Duitse en Tsjechische hopsoorten. Zijn lange lagertijd van twee maanden is bijzonder te noemen, alsmede zijn 7,5% terwijl hij ondergistend is. In 1953 kwam dit bier voor het eerst op de markt. De Krachtig Dort is een Dortmunder. Bieren van het type Dortmunder zijn ondergistend, moutig en gehopt. Pilseners zijn echter zwaarder gehopt. De moutigheid van dit bier wordt nog extra versterkt door het water uit Dortmund. Het heeft een hoog gehalte aan alle mineralen in tamelijk hard water.

Door het StiBON examen kwam ik in aanraking met dit bier, verder had ik het nog nooit gedronken.

Zicht & Geur

De Krachtig Dort is kraakhelder en donkergeel/goud van kleur. Hij is net wat minder goudkleurig als een pilsener. Er zijn weinig koolzuurbubbels die zich een weg naar het oppervlak banen. De geur van de Dort is zoet en doet mij denken aan honing en granen.

Smaak

In smaak is het bier heel lekker zacht. Het bier is bijna romig zo lijkt het. Er is haast geen koolzuur aanwezig. Ook in smaak is het bier zoetig wat mij doet denken aan honing en granen. Maar ook aan wort (ongekookt bier). De nasmaak eindigt wat droger en bitterder. Doordat het bier over het algemeen zoet is en maar weinig bitter is het een gevaarlijke door drinker. Leuke verrassing, dit smaakt me wel!

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.